Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

kleine zelfzorgmomenten 1

Kleine zelfzorgmomenten | 5x dit kan je doen

Zelf begin ik steeds meer te beseffen hoe belangrijk (kleine) zelfzorgmomenten zijn. Eventjes tijd voor jezelf, om op adem te komen. Zulke momenten kan je zo groot of klein maken als je zelf wil. Vandaag heb ik in ieder geval een paar kleine momenten die je in zou kunnen bouwen in je dag.

kleine zelfzorgmomenten 1

Een momentje voor jezelf ziet er voor iedereen natuurlijk anders uit. Het kan soms echter moeilijk zijn om kleine zelfzorgmomenten te verzinnen. Daarom een paar thuis vanuit mij, misschien kan je er wat mee.

Warme Chocomel of een Latte

Ik ben zelf dol op warme chocolademelk of een lekkere Latte. Deze bewaar ik vaak dan ook voor speciale momenten. Dan maak ik het klaar voor mezelf zodat ik er daarna mee op de bank kan kruipen. Je kan het natuurlijk ook vervangen voor thee of cup a soup. Het gaat er voornamelijk om dat je het lekker vind en je er even een speciaal momentje van maakt, in plaats van het weg te drinken terwijl je bezig bent.

Een fijn boek

Het kan ook heerlijk zijn om even een kwartiertje te nemen om weg te duiken in een fijn boek. Of om bijvoorbeeld een aantal gedichten uit een bundel weg te lezen. Eventjes wat anders aan je hoofd, even in een andere wereld kruipen.

kleine zelfzorgmomenten 2

Lak je nagels

Eerlijk? Ik heb mijn nagels jaren niet gelakt. Maar de laatste twee weken heb ik de smaak weer te pakken. En tegelijkertijd merk ik hoe fijn ik het vind om wekelijks even dat momentje voor mezelf te pakken en er weer een mooi kleurtje op te smeren. En het werkt uitstekend als (een onderdeel van) kleine zelfzorgmomenten.

Lees ook: Echt even tijd nemen voor jezelf | 5 tips

Favoriete muziek op en gaan

Ik heb zelf een lijst vol positieve en motiverende muziek, die ik af en toe graag even op zet. Muziek lekker hard aan en even onbeschaamd meeblèren – of playbacken natuurlijk. Gewoon even alles loslaten en genieten van het moment.

Knuffel een (huis)dier

En dan als laatste, neem even een moment om van je huisdier te genieten. Je zal gegarandeerd niet de enige zijn die hier even van geniet ;). En even lekker knuffelen doet niemand kwaad.

Wat voor dingen doe jij graag als het gaat om kleine zelfzorgmomenten?

Liefs,
Ilona

22 reacties

 1. Wat een leuk huis-lichtje! Ik hou er ook van om heerlijk een boek te lezen en lekker tot rust te komen. Ik verheug mij erop om binnenkort weer eens een hele zondag te lezen, lekker warm binnen als het buiten regent.

 2. Voor mij is het ultieme momentje voor mezelf muziek luisteren. Met koptelefoon en in het donker. En toen ik jouw nagellaktip las, bedacht ik me dat ik ook weer eens bodymilk moet gaan smeren na het douchen.

 3. Nu ik je stuk lees, besef ik me wel weer dat ik ook echt wel wat meer zelfzorg momenten mag inbouwen! Ik heb van die periodes dat ik dat doe; avond met meditatie en daarna maskertje op. Of ’s middags een latte drinken en uit het raam kijken. Soms ga ik ook wel vroeg naar bed met een goed boek, maar toch merk ik dat Netflix of Youtube het vaak winnen….
  Ik heb afgelopen week een pandapuzzel gekocht. Vanmiddag/vanavond ga ik daaraan beginnen. Met een muziekje of met niets. Gewoon zijn en concentreren op de puzzel.

 4. Even rustig gaan zitten met iets te drinken is voor mij echt een goede les. Ik doe dat eigenlijk nooit, terwijl het een simpele manier is om gewoon heel even rust te pakken. Dank voor de reminder!

 5. Als ik thuis bij mijn ouders ben, sprint ik ook altijd meteen op onze kat af om lekker met haar te kroelen. Zo fijn is dat! Ik woon zelf helaas net wat te klein (vind ik zelf) om een eigen poezel in huis te nemen. En nagels lakken, jaaa, dat heb ik al zo lang niet gedaan?! Goed idee! Liefs!

  1. Heerlijk! Wel fijn dat je ouders thuis een harige viervoetter hebben. Ik lak mijn nagels ook echt sinds kort weer maar vind het echt wel een fijn momentje eigenlijk.

 6. Ik vind het altijd verschrikkelijk om mijn nagels te lakken, maar ben wel altijd blij met het resultaat. Dus meestal probeer ik het wel te doen. En ik heb hetzelfde met zo’n warm drankje, ik word er altijd instant(soep) blij van haha.

  1. Voor mij is nagels lakken vooral even een momentje van verder niks moeten, want ja zolang het niet droog is kan je geen kant op. Het zet me echt even stil. Haha herkenbaar ook ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *