Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

dagstructuur ritme tips quarantaine 2

Lessen die de quarantaine mij leerde

Inmiddels zitten we al een aantal weken in quarantaine, maar er echt aan wennen kan ik nog niet. Wel zijn het weken geweest waarin ik mezelf flink tegen ben gekomen, waarbij ik ook een hoop over mijzelf heb geleerd. Vandaag deel ik een paar van deze lessen met jullie.

dagstructuur ritme tips quarantaine 2

Ik heb structuur nodig

Een van de eerste dingen waar ik tegen aanliep, was dat al mijn structuur wegviel. In eerste instantie ging school niet door, de sportschool was dicht en ook de therapiesessies werden afgezegd. En toen ging het ook even hard achteruit met mij.

Onduidelijkheid = Chaos

Iets anders waar ik niet bepaald lekker op ging was alle chaos, vooral in het begin. Niemand wist waar we aan toe waren, niemand die je kan vertellen hoe lang het nog gaat duren en niemand had ook maar enig idee van hoe we dit moesten gaan oplossen. En toen was de chaos in mijn hoofd compleet. Alle structuur was al weggevallen en dan ook nog eens bergen vol met onzekerheden en onduidelijkheid, daar doe ik het niet zo goed op.

rozen foto's quarantaine tijd

Ik verzin altijd wel iets

Iets anders wat ik wel al wist, maar wat nu weer heel duidelijk naar voren kwam, is dat ik altijd wel iets verzin om te doen. Ik kan een week zo vol krijgen, ook zonder enige verplichtingen. Alleen moet ik er dan wel weer om denken dat ik niet direct te veel moet willen.

Lees ook: Het belang van een dagstructuur (Juist nu!)

Ouwehoeren over ‘niks’ is heerlijk

Dit is misschien wel een van de dingen die ik het meest mis. Even tussendoor bij het koffie-apparaat ouwehoeren over helemaal niks. Lachen om een grapje of gewoon even overleggen met een klasgenoot, ik mis het meer dan ik van tevoren had gedacht.

Je bent nooit echt alleen

Tijdens deze quarantaine merkte ik maar weer dat hoe alleen het soms kan voelen, je staat er niet alleen voor. Lieve vriendinnen die appjes sturen of even gezellig bellen en hulpverleners die ondanks alles hun best doen me te helpen. Ondanks dat we elkaar niet altijd in het echt kunnen zien, zijn ze er wel.

Beweging helpt echt

Het heeft welgeteld een maand geduurd voor ik het sporten weer oppakte. En weer meer en verder begon te wandelen met de hond. En ik kan toch echt wel beamen dat bewegen echt helpt. Vooral als ik vol spanning zit kan ik de spanning er heerlijk uitsporten. En na even flink bewogen te hebben voel ik me vaak ook nog eens wat beter, echt aan te raden dus om toch te blijven bewegen.

Wat heb jij over jezelf geleerd tijdens deze quarantaine tijd?

Liefs,
Ilona

24 reacties

 1. Ik heb niks nieuws geleerd. Ik wist al dat ik structuur nodig heb. Ik merk wel dat ik nu nóg sneller geïrriteerd raak door mensen die zich niet aan de regels houden.

 2. Ik vind het ook enorm leerzaam! Ik heb – net als jij – ook erg veel behoefte aan structuur. Maar ik heb ook geleerd om minder op de klok te letten (omdat ik daar vaak gestrest van raak, omdat alles deze weken langzamer lijkt te gaan…)

  Ik moest al vrij snel weer bewegen, omdat mijn rugpijn terugkwam, maar ik blijk het erg leuk te vinden om een beetje door de tuin te rennen. Of ik loop een blokje ‘hard’ met Anna (die moet alleen vaak stoppen haha).

 3. Ik vind zelf ook het bewegen wel heel belangrijk, dat heb ik ook even moeten ontdekken. Maar als ik een stressy momentje heb, ga ik gewoon even naar buiten op wandel, al is het maar 10 minuten, dat helpt mij enorm!

 4. Wat een mooie lessen! Ik denk ook zeker dat deze hele quarantaine situatie heel veel mensen iets bijbrengt op een of andere manier. Mooi dat jij deze inzichten hebt gekregen! Ik vind vooral de rust heerlijk. Ik werk nog wel aan mijn scriptie voor mijn studie, maar verder vind ik het heerlijk dat er even geen sociale druk is, weinig afspraken, weinig verplichtingen buiten huis, even niet naar de universiteit reizen en meer tijd voor mezelf die ik mijzelf normaal niet zou gunnen.

 5. Oef, die les over onduidelijkheid heb ik ook echt geleerd. Althans, naja, ik wist al wel een beetje dat ik er niet heel goed tegen kan als ik ‘niet weet waar ik aan toe ben’, maar dat wordt nu wel écht op de proef gesteld in mijn leven.. Ik hoop dat we allemaal in ieder geval de lessen leren dat 1. Gezondheid het allerbelangrijkste en kostbaarste is, 2. En de mensen om ons heen; de relaties die we hebben en 3. Dat we echt echt echt wat beter op onze aarde moeten gaan passen en onze gekke leefstijlen aan moeten passen om dit soort dingen te kunnen voorkomen. Liefs en take care!

 6. Ik heb vooral geleerd dat je niet teveel moet verwachten van de mensen om je heen. Dat iedereen vooral met zichzelf bezig is en dat er vrij weinig waardering voor dingen zijn, behalve op het moment zelf.

  1. Dat is zeker waar. Alhoewel ik wel merk dat mijn vriendinnengroep spontaan toch wat hechter lijkt te worden weer, omdat we er nu wat meer tijd voor hebben.

 7. Mooie lessen, Ilona! Ik heb geleerd om sommige dingen anders te gaan bekijken en oplossingen te bedenken hoe iets wel kan. Vooral op werkvlak was dit een uitdaging. Maar ik geloof dat dat wel is gelukt :)

 8. Mooie lessen en heel herkenbaar. Vooral van die onduidelijkheid die chaos geeft. Ik hoop voor jou en iedereen dat er heel snel weer wat meer duidelijkheid komt. En goed dat je weer bent gaan bewegen!

 9. Mooie en waardevolle lessen. Ik vind de rust heerlijk die is ontstaan. De gejaagdheid is weg en dat is iets wat ik wil proberen vol te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *