Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

liever zijn 6

Liever zijn naar jezelf | 5 praktische tips

#selflove is een blijvend groeiende hashtag op onder andere Instagram. We worden om de oren gegooid met berichten over zelfliefde, body positivity en self acceptance. Maar laten we eens naar de basis gaan. Waarom is het zo moeilijk lief te zijn voor jezelf en vooral, hoe kan je toch wat liever zijn naar jezelf. Zonder direct als Insta-goeroe de hele dag #selflove te verspreiden.

We zijn vaak gewend de lat voor onszelf veel hoger te leggen dan voor de mensen om ons heen. Waardoor we onszelf afbranden, streng toespreken of er zomaar overheen stappen als we iets moois bereikt hebben. Eigenlijk heel zonde want door wat milder te zijn kan je een veel gezondere relatie met jezelf opbouwen, waarin je niet constant de criticus bent richting jezelf. Hoe? Nou zo.

liever zijn voor jezelf 3

Let op hoe je tegen jezelf praat

Vaak is de manier waarop we met onszelf communiceren de eerste stap. We zijn vaak gewend om richting onszelf streng te zijn. Op elke fout te letten en onszelf constant te vergelijken. Dus kijk eens op wat voor toon je het tegen jezelf hebt. Kijk of je eens wat milder kan zijn richting jezelf.

Beloon of trakteer jezelf

We zijn vaak gewend onszelf flink de grond in te trappen op momenten dat iets niet goed gaat. Maar soms is het juist helpend om te focussen op dat wat wel goed gaat. En er dus een klein feestje van te maken dat het goed is gegaan, om er even bij stil te staan en de positiviteit even te voelen!

Lees ook: Vertrouwen in jezelf | 8 tips voor meer zelfvertrouwen

Zie fouten als leermoment

Iedereen maakt fouten en je gaat er geheid nog een heleboel maken. Maar probeer deze fouten te gaan zien als leermomenten, in plaats van als fouten. Kijk wat je er uit kan halen, in plaats van jezelf er mee naar beneden te halen. Op deze manier kan je er actief wat mee doen en belast je jezelf er minder mee in negatieve zin.

liever zijn 6

Vraag hulp

Je moet, hoeft en kan het niet altijd alleen doen. Dus durf eens om hulp te vragen. Zo hoef je het niet alleen te dragen en kan je het jezelf tegelijkertijd ook wat makkelijk maken. Zo kan je dus liever zijn voor jezelf!

Wat geeft je energie?

Maakt tijd voor datgene wat jou energie geeft. We moeten al zoveel en dit lijkt alleen maar meer te worden. Dus neem ook eens de tijd om te doen wat jij echt wil. Om iets te doen waar je ontspannen van wordt of waar je energie van krijgt. Je toekomstige ik zal je dankbaar zijn.

Ook wil ik je laten weten dat vanaf vandaag mijn nieuwe serie kaarten te koop is. En niet alleen dat, want van elke kaart gaat er ook nog eens een euro rechtstreeks naar mijn hulphond. Een leuke manier om bij te dragen dus! De kaarten zijn hier te vinden.

Liefs
Ilona

17 reacties

  1. Goede tips en ik ben het helemaal met je eens. Ik ben onwijs lief voor mezelf, met meditaties, positieve affirmaties (met alarm op m’n telefoon), de high 5 van Mel Robbins, schrijven in m’n positiviteitsdagboek. En nóg mopper ik veel op mezelf, maar minder dan vroeger. Het blijft altijd een beetje tegen de stroom inzwemmen ;-)

  2. Goede tips! Ik moet zeggen dat ik er goed ben in lief zijn voor mezelf. In 2019 of zo heb ik dat besluit bewust genomen omdat ik me ineens realiseerde dat ik alleen maar goed voor anderen zorgde in plaats van voor mezelf. En het bevalt echt heel goed!

  3. Interessant. Toevoegend kan ik nog zeggen: “let op hoe je over je zelf praat en over wat je doet en kan”. Vaak wordt dat ook als “onbelangrijk” uitgedrukt. Zo van “ach ik rommel maar een beetje aan” of “ach ja, dat doe ik er bij, voor de lol”. En dan neem je jezelf ook niet serieus. En als jij het al niet doet, hoe moet een ander dat dan. Maar succes!

  4. Oef, vooral hoe ik over/tegen mezelf praat, is wel een aandachtspunt, bedenk ik bij het lezen hiervan. Mooi gezegd. Soms komt de term #selflove op social media wat gemaakt over, maar dit is een mooie, oprechte blog erover.

  5. Ah joh, ik ben soms veel te lief voor mezelf ;) ‘Zelf-liefde’ heeft voor mij meer te maken met respect hebben voor jezelf. Niet met traktaties of feestjes, datb zijn moment-opnames voor mij. Als ik elke dag opsta en naar bed ga met het idee dat ik het beste van mezelf heb laten zien, naar mijzelf en naar anderen, dan is dat waar ik voor ga. Ik heb mezelf echt nog nooit ‘gestraft’ voor ‘falen’, en ik denk dat ik daarom ook het concept van zelf-liefde niet echt snap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *