Maar jij bent geen psychiater | Column

label autisme psychiater column

Op sommige momenten vraag je je af of iedereen een cursus in DSM V diagnoses heeft gehad, die ik dan overigens toevallig gemist heb. Ze weten spontaan welke diagnoses ik wel heb en welke ik ook zeker niet heb. Alhoewel het misschien ook wel een studie tot psychiater kan zijn.

label autisme psychiater column

Want een 22 jarige meid, die gewoon mee deed in de klas, die kan toch zeker geen autisme hebben? Kijk je bent wel nauwkeurig en perfectionistisch, maar dat zijn zoveel mensen. Dat maakt je nog geen autist. En daarbij, je ziet er toch ook niet autistisch uit. Nee als je autisme zou hebben, zou ik dat heus wel gemerkt hebben.

En ja, je bent inderdaad wat lomp, dat moet ik toegeven. Maar is dat niet gewoon hoe je bent? En de eerlijkheid kunnen de meesten wel waarderen. Alhoewel het soms misschien net iets te eerlijk is. Of net iets te direct. Maar dat ben jij nou eenmaal.

En die overprikkeling moet je niet over beginnen. Daar heeft iedereen wel eens last van. Ik kan ook slecht tegen verjaardagen en moet daarna echt niet direct mijn bed in duiken. Daar hebben we allemaal wel eens last van. En als je er echt zo’n last van hebt, ben je dan niet hoogsensitief of zo?

En dan ben je dus ook nog depressief. Daar moet je wel mee oppassen, er zijn mensen die echt depressief zijn, je moet het niet groter maken dan het is. En de trauma’s zullen toch ook wel mee vallen. Er zijn mensen die echt heftige dingen meemaken. En PTSS is toch alleen voor veteranen?

Dus, ik begrijp hieruit dat je een nieuwe studie bent gestart? Alhoewel je dan misschien beter iets anders kan gaan doen, want ik ben bang dat ik moet concluderen dat ik toch echt wel die stempels gekregen heb. Ja, van een psychiater. Want even eerlijk, jij bent toch niet echt een psychiater?

Lees ook: Herfst is meer dan loslaten | Column

Liefs,
Ilona

18 reacties

  1. Wow, indrukwekkende blogpost. Confronterend, maar wel de realiteit. Mensen plakken tegenwoordig zo makkelijk snel overal een stempeltje op. En stoppen je in een hokje. Misschien is dit ons ergens ook wel aangeleerd… We hebben het niet eens door. Bovendien weet iedereen het nét altijd een beetje beter… Heel frusterend, maar heel mooi onder woorden gebracht zo.

  2. Tja, zo gaat dat he ………..
    Deze mensen maken hebben gelijk aan het begin van hun studie niet opgelet, want er zijn geen twee mensen te vinden met autisme die alle symptomen hetzelfde hebben. Dus hoe kunnen ze zeggen dat je het niet hebt?
    Laat ze maar praten, jij weet wie je bent, en aan het leren hoe je met jezelf het beste om kunt gaan. Daarnaast houden mensen die jouw lief zijn rekening met jouw proces ……….. dat is waar het omgaat, en niet al die mensen die denken dat ze het beter weten.

  3. Au, au, au. Ik word gewoon al bijna agressief als ik dit alleen maar lees. Zó pijnlijk zijn dit soort opmerkingen. En ik heb die opleiding trouwens ook gemist. Zou dát dan misschien ons probleem zijn?;) Zijn we inderdaad niet autistisch, maar hebben we gewoon een opleiding gemist. *braak*

  4. Er is veel deskundigheid onder de niet deskundigen. Dat geeft nog eens extra verstoring van je balans. Moe van die lui die naar je welzijn vragen en vervolgens jouw klachten afdoen met: ‘Dat ken ik, ik heb ook wel eens last van dit of dat.’ Goed dat je het aandacht geeft.

  5. Zo. Dat heb je mooi geschreven. Ik verbaas me er ook telkens weer over hoe makkelijk mensen en diagnose bagatelliseren, hoeveel beter ze.het weten dan iemand die er voor gestudeerd heeft. Ik kan daar woest om worden. Dat ongegronde betweters gedoe. Bah.

  6. Zo, die komt wel even binnen. Ik ben zelf eerlijk gezegd ook altijd een beetje makkelijk met stempeltjes uitdelen, ondanks dat ik zelf ook autisme heb. Wel echt heel erg mooi geschreven dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *