Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Maar jij hebt geen autisme | Column

Er wordt steeds meer bekend over autisme en hoe meer er bekend over wordt, hoe meer men er van vindt. Want die autistische trekjes die zijn toch wel heel interessant. Want heel eerlijk, iedereen schijnt er wel wat in te herkennen en de uitspraak ‘iedereen is wel een beetje autistisch’ is er dus ook uit voor men er erg in heeft. Maar is dat wel zo?

Want stel je voor, je houdt toevallig ontzettend van een opgeruimd en netjes huis. Kan er totaal niet tegen als iets niet op zijn plek ligt en weet dan ook altijd precies waar alles ligt. En wanneer dit veranderd ben je toch wel even van slag omdat dit niet helemaal in je systeem past. Dan kan je jezelf op zijn minst toch wel een beetje autistisch noemen, toch?

En sociale situaties, daar is ook zeker niet iedereen een ster in. Het kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn om in te schatten wat iemand precies bedoeld. Welke emotie er bij komt kijken en het wordt helemaal ingewikkeld als emoties door elkaar worden gegooid. Denk er bijvoorbeeld aan als iemand huilt van het lachen. Tja dat we daar niet mee om kunnen gaan is toch wel een teken dat we een beetje autistisch zijn, of niet?

Lees ook: Maar jij bent geen psychiater | Column

Iedereen heeft hobby’s maar als autist zijnde kan je je heerlijk verliezen in je favoriete activiteiten. Uren werken aan dat prachtige schilderen, je puzzel bij voorkeur in een paar dagen afmaken of boeken verslinden alsof het niks is. De hyperfocus kan ideaal zijn. En natuurlijk zo autistisch als een deur.

En dat net iets te eerlijk zijn, gebeurd ons allemaal toch wel een keer? Je flapt het eruit voor je er erg in hebt en als het gezegd is, is het al gezegd. En tja dat is het toch best wel fijn als je kan zeggen dat je nou eenmaal autistisch bent.

Maar weet je waar het knelt? Het feit dat iedereen die ‘een beetje autistisch’ is, niet regelmatig vastloopt. Overloopt. Niet te kampen heeft met een ontwikkelingsstoornis maar zich verschuilt achter een label waar de laatste jaren steeds meer bekend over wordt. Want je bent misschien ‘een beetje autistisch’, maar je hebt zeker geen autisme.

Liefs,
Ilona

Voor meer autisme-praat kan je me volgen op Instagram.

10 reacties

  1. Inderdaad! Goed geschreven, de diagnose autisme krijg je juist ook omdat je vastloopt.
    Omgekeerd vind ik het ook best vervelend trouwens: mensen die vol overtuiging zeggen dat “ik echt geen autisme heb”.

  2. Die laatste alinea. Zó belangrijk!
    Ik merk dat het me heel erg frustreert als mensen zeggen ‘dat we dat allemaal weleens hebben’. Ja, prima. Zal vast. Maar jij loopt er niet mee vast en ‘wij autisten’ wel. Schijnt toch voor sommige mensen moeilijk te begrijpen te zijn. Of hebben ze dan toch misschien stiekem zelf autisme en willen ze dat niet weten? Dat denk ik namelijk heel soms bij sommige mensen ook:).

  3. Goed dat je hierover schrijft! Het is echt stom hoe mensen serieuze psychische diagnoses kapen om klein gedrag uit de dagelijkse praktijk mee te omschrijven.

    Enne: wat een toffe nieuwe lay-out!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *