Mentale gezondheid ten tijde van Corona

Ik heb nog weinig geschreven over het virus wat heel de wereld in zijn greep houd. Want er zijn al zoveel woorden over gezegd, teksten over geschreven en verhalen van gedeeld. Maar Corona grijpt om zich heen, niet enkel met griepsymptomen. Want het virus sleept zoveel meer met zich mee.

Vanuit steeds meer kanten hoor je berichten dat het zo niet langer kan. We zitten opnieuw in een intelligente lockdown en je hoort steeds meer geruchten over een volledige lockdown. En dat terwijl al zoveel stil is komen te staan.

mondkapje corona mentale gezondheid

Mentale gevolgen van Corona

Steeds meer jongeren ontwikkelen problemen. Dit was sowieso al het geval, maar door het virus is dit in een stroomversnelling geraakt. Jongeren voelen zich eenzaam, steeds meer krijgen te maken met huiselijk geweld en ze raken simpelweg geïsoleerd. Ook bij mij ging het weer fout toen ik thuis kwam te zitten tijdens de eerste golf. Alle zekerheden en structuur vielen weg. Ondanks dat jongeren de grootst geraakte groep lijken te zijn, strekken de problemen zich veel verder uit.

Ook volwassenen en ouderen hebben namelijk te maken met de gevolgen die COVID 19 met zich meebrengen. Een groot deel werkt plots thuis, terwijl een ander deel zich een slag in de rondte werkt binnen onder andere de zorg. Ouderen hebben -net als jongeren- te maken met eenzaamheid. Ze kunnen niet meer overal heen en zien een stuk minder mensen.

En dan is er nog de categorie waartoe ik behoor; mensen die verblijven in een zorginstellingen. Ook hier zijn de regels flink aangescherpt en het wordt er daardoor niet leuker op. Ondanks dat bezoek volgens de regering mogelijk moet blijven, zijn de regels dermate aangescherpt dat je nog maar 2 mensen mag zien. Niet meer naar huis in de weekenden en slechts 1 uurtje bezoek in de woonkamer hier. Opgenomen zijn is al geen feestje, maar alle maatregelen maken het alleen maar vervelender.

mondkapje gevolgen corona

Corona en zelfdoding

Het ergste van dit alles vind ik echter dat het aantal zelfdodingen gigantisch stijgt. Britse en Australische onderzoekers zijn zelfs bang dat het aantal zelfdodingen door corona hoger zal worden dan het aantal doden door het virus zelf. Dit zijn gewaagde uitspraken maar ze komen natuurlijk niet uit het niets. De afgelopen maanden zijn het aantal zelfdodingen namelijk hard gestegen, door alle gevolgen die het virus met zich mee brengt. Concrete cijfers zijn moeilijk te vinden maar een ding weet ik wel: dit kan zo niet langer.
En er zijn gelukkig een hoop instanties die deze boodschap delen en zich inzetten om juist de mensen met mentale problemen te helpen in deze tijd. En ook ik draag mijn steentje bij door deze boodschap te delen.

Daarnaast sta ik volgende week zaterdag ook 3 uur lang om mentale problemen bespreekbaar te maken. Helaas geen zes uur op een paal in het water, in verband met (je raad het al) corona. Daarom sta ik hier in de kliniek drie uur in de woonkamer. En doneren kan nog steeds, via deze link.

Houd jij je een beetje staande tijdens deze rare tijden?
Liefs,
Ilona

21 reacties

 1. Goed dat je hier aandacht aan besteed, want de situatie waarin we zitten doet inderdaad heel veel met de mentale gezondheid van mensen. Ik merk op mijn werk heel duidelijk dat er meer mensen zijn die een afspraak met de huisarts willen vanwege hun mentale gezondheid. Hier wordt inderdaad maar weinig aandacht aan besteed. Laten we hopen dat alles snel weer wat normaler wordt, hoewel ik bang bent dat dit nog wel even gaat duren.

 2. Eigenlijk voor we echt goed door hadden in Nederland wat Corona nou was en alles in opstart fase zat, heb ik een ernstige vorm op gelopen. Daar is verkeerd gehandeld en heb veel gezondheidsschade opgelopen. Dit is zwaar balen, want ik ben ook al psychiatrisch patiënt met meervoudige PTSS, ERS en ADD. Door mijn aangetaste gezondheid val ik nu in de risico groep. Kortom, alleen naar buiten als strikt noodzakelijk is. Terwijl ik voor mijn hoofd het liefst 1 tot 2 uur lekker moet uitwaaien. Lekker tegenstrijdig allemaal en het kan je soms de kast op jagen. Gelukkig kan ik goed relativeren, maar op dagen dat ik slecht heb geslapen, dan is dat best lastig. Zeker als je ook nog mantelzorger bent over je man die hoogfuntionerend autisme heeft met chronische depressie.

 3. Mijn dochter, is psychologe en die zei het tijdens de 1e golf ook al, en nu weer.
  Dit is zo moeilijk, voor zoveel mensen.
  En zij werkt ook in de crisiszorg ergens in Rotterdam en maakt ook van alles mee.
  Heel erg.

 4. Ik heb de indruk dat mensen met psychische problemen een beetje een vergeten groep zijn, terwijl die maatregelen juist voor hen heel ingrijpend zijn. Goed dat je daar aandacht aan besteedt!

 5. Heel goed dat je hier toch over schrijft. Die extra maatregelen lijken me heel heftig. Het is inderdaad al heftig genoeg om opgenomen te zitten zónder al die extra maatregelen. Ik hoop echt (voor jou en ons allemaal) dat er toch snel weer wat meer kan.

 6. Heftig de extra maatregelen ook in de zorginstellingen, het maakt het allemaal er niet makkelijker op. Veel sterkte! Hopelijk zijn we het virus gauw de baas met zijn allen, zodat iedereen weer gewoon contact met zijn of haar dierbaren kan hebben.

 7. Ja het wordt echt enorm onderschat wat het met mentale gezondheid doet. Dat vind ik echt heel erg. Ik had het tijdens de eerste golf ook echt heel erg moeilijk en kwam een beetje in een neerwaartse spiraal. Ik ben gevoelig voor depressies, dus was wel even bang dat dit een trigger zou zijn. Gelukkig heb ik er weten bovenop te komen. Ook nu met de tweede golf gaat het wel goed gelukkig,
  Ik hoop dat jij je snel wat beter voelt <3

 8. Het is zwaar hé! En niet te onderschatten. Ik wens je heel veel moed in deze lastige periode! Hopelijk kan je je optrekken aan het neerschrijven van je blog en aan de mensen rondom je, ook al zie je ze nu minder, ze zijn er nog voor je! X

 9. Helemaal mee eens. Ook ik maak me ernstig zorgen over de psychische gevolgen van deze crises. Door de afnemende sociale contacten worden de mensen minder sociaal. Die met mentale problemen komen nog verder in de put. Ook ik zou het begroeten als ze werkelijk alle gevolgen van de corona, inkl die van de lockdowns etc. eens samentellen. Ik persoonlijk ben van mening dat voor de risicogroepen gezorgd moet worden, maar voor de rest het leven zo veel mogelijk ‘normaal’ verder moet gaan. En mijn gedachten gan voiral uit naar de jongeren, die op het punt staan nieuwe wegen in te slaan, baan zoeken, opleiding beginnen, etc. Wat had ik het vroeger toch goed, en voor hun zijn er alleen beperkingen! Helaas komen we hier ook steeds meer in een lockdown. Veel sterkte met het leven.!

 10. Wat lijkt me het zwaar om nu in een zorginstelling te zijn. Ik vind het thuis al zwaar om zo weinig mensen te zien en om mijn mentale gezondheid een beetje oke te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *