Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

calm down minder moeten wordt willen

Minder drukte & meer rust inbouwen

Als je me een anderhalve maand geleden vroeg hoe het met me ging, kreeg je standaard het antwoord ‘druk’. Ik wist dat ik misschien iets te enthousiast was met school, mijn eigen bedrijf en therapie. En dat heb ik geweten. En daarom probeer ik opnieuw de balans te vinden en hier neem ik jullie natuurlijk in mee.

calm down minder moeten wordt willen

Moeten wordt willen

Het eerste besluit wat ik heb genomen, is misschien wel het belangrijkste. Ik vervang zoveel mogelijk ‘moeten’ dingen voor ‘willen’ dingen. Ik schrijf niet meer vier artikelen per week omdat dat moet van mezelf. Ik schrijf wanneer ik wil en wanneer dit goed voelt, wat overigens alsnog uitkomt op 3 à 4 artikelen per week. Ik moet niet meer elke dag tekenen voor mezelf, als ik een drukke dag heb gehad voor Studio Ilonaa mag ik ook best wegduiken op de bank met een boek. Kortom; wat meer ontspanning in plaats van allerlei dingen moeten van mezelf.

Meer tijd inplannen

Ook wil ik mijn eigen planning net wat minder strak maken. Zodat ik meer tijd heb tussen afspraken door, maar ook meer tijd voor tegenslagen. Het is soms namelijk best frustrerend als je langer bezig bent dan verwacht, omdat een programma niet helemaal meewerkt. Het kan dus zeker geen kwaad om dit er van te voren al bij in te rekenen. En mocht je onverhoopt hierdoor een uur eerder klaar zijn, gebruik die tijd dan lekker voor jezelf.

uitwaaien baggelhuizerplas outfit 3

Meer naar buiten

Niet meer de hele dag aan een stuk werken, maar er ook eventjes tussenuit. Niet alleen goed voor je hoofd en lichaam, maar ook voor je werk. Als je er eventjes tussenuit bent geweest, kan je er vervolgens weer met vernieuwde energie tegenaan. En als je je werkdag opdeelt in 2 (of 3) blokken lijkt het toch wat sneller te gaan.

Lees ook: De mooie dagen leren waarderen

Afspraken afzeggen/verschuiven

Het is natuurlijk niet altijd even leuk om een afspraak af te zeggen, of te verplaatsen. Maar soms is het een kwestie van prioriteiten stellen. Puur omdat je te weinig uren in je dag hebt, of juist omdat je zelf even wat meer rust nodig hebt. Kiezen voor jezelf is een mooie stap.

Telefoon uit

Ik haalde het al eerder aan dus ga er niet al te uitgebreid op in. Maar ik ben tegenwoordig minder bezig met mijn telefoon wat me uiteindelijk echt tijd oplevert. Ik werk efficiënter, ben minder snel afgeleid en heb minder prikkels van social media. En daarnaast werd ik niet per se gelukkiger van social media.

Hoe pak jij dit aan?

Liefs,
Ilona

30 reacties

 1. Heel goed. Elke maandag kijk ik mijn weekplaning door, en optimeer die. Of beter gezegd: ik zeg zinlose afsprsken af, zodat er meer tijd en rust voor de rest komt. Ok, de verkoper die ik vanochtend heb afgezegd was niet gelukkig daarmee, omdat ik toch een enorme kans voor meer klanten liet lopen. Maar ach, zijn probleem. Zorg dat je altijd lol in je leven houdt! Succes

 2. Wat goed van je! Goede tips ook. Ik vind dat je vooral aardig moet zijn voor jezelf. Soms speel ik mijn eigen beste vriendin. En dan zeg ik dingen tegen mezelf die mijn beste vriendin tegen me zou zeggen (of ik tegen haar) als ik te hard van stapel loop. Dan zeg ik tegen mezelf ‘Je hebt al zoveel gedaan vandaag. Laat die strijk maar liggen tot morgen. Dat kan best’. En dan denk ik ‘ze heeft eigenlijk groot gelijk’ en dan ga ik lekker douchen of zo :-) Dat werkt voor mij heel goed.

 3. Wat leuk zeg, je eigen bedrijfje, gaaf!!!
  Ben uiteraard even gaan kijken.
  Doe rustig aan.
  Ik las ook ergens, ik weet echt niet meer waar, vervang moetjes door magjes, was een reactie van iemand, die is blijven hangen zoals je ziet.

 4. Voor mij is de tijd van druk, druk, druk, lang voorbij. Ik kan alleen maar zeggen dat je goed bezig bent. Volhouden!! Het is te zot dat een telefoon zo’n invloed op het dagelijks leven kan hebben dat je er last van krijgt. Jij bent de baas over jezelf, niet dat apparaatje en de social media. Maar ja deze (ouderwetse) oma, die niet appt, geen facebook heeft, heeft makkelijk praten. Mijn mobieltje is echt alleen om te bellen en dan liefst als het echt niet anders kan. Dat altijd maar aanstaan omdat de ander vindt dat het moet en dat je er dan bijhoort lijkt me doodvermoeiend.

 5. Heel goed en herkenbaar! De afgelopen tijd voelde ik me emotioneel slecht waardoor ik alles maar vol heb gepland om er niet bij stil te hoeven staan. Toch merk ik dat juist tijd inplannen voor mezelf en eraan werken veel meer helpt en rust brengt in mijn hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *