Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

Minder moeten, hoe dan?! | 4 tips

Eigenlijk leven we ons leven enkel voor onszelf en niemand anders. Ondanks dat krijgen we het toch voor elkaar om van alles te moeten, van onszelf. Omdat je je verplicht voelt of anders het gevoel hebt dat je niet genoeg gedaan hebt. Maar soms is het fijn om even wat minder te moeten en meer te mogen. Hoe dan? Nou zo.

Social media maakt het ons er niet makkelijker op. Je vergelijkt jezelf constant met anderen. Zij doen meer, leukere dingen en zijn beter in de dingen die ze doen. Mede hierdoor pushen we onszelf waardoor mogen moeten wordt. Hoe je van moeten weer naar mogen gaat? Wellicht helpen deze tips je.

Kijk naar wat echt moet

Tussen moeten en moeten zit natuurlijk een verschil. Sommige deadlines of opdrachten kom je nou eenmaal niet onderuit, terwijl andere dingen best nog even kunnen wachten. Maak dus een selectie tussen dat wat daadwerkelijk moet gebeuren en datgene wat nog even doorgeschoven kan worden naar een rustiger moment. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.

Geef het een tijdslimiet

Bepaal van te voren voor jezelf hoe lang je bezig wilt zijn met een opdracht of taak en plan het vervolgens ook in. En probeer vervolgens ook af te ronden als de tijd daadwerkelijk om is. Zo voorkom je dat je onnodig tijd verspilt en houd je voldoende tijd over voor de andere dingen die nog moeten gebeuren.

dagstructuur ritme tips quarantaine 2

Maak keuzes

Hoe graag we het soms ook willen, we kunnen nou eenmaal niet alles tegelijk. En dit betekent dat we keuzes moeten maken. Besef je hierbij ook, dat het helemaal niet erg om voor jezelf te kiezen. Dat is iets waar je je nooit voor hoeft te verontschuldigen.

Lees ook: Minder drukte & meer rust inbouwen

Moeten wordt willen

We moeten zoveel van onszelf, terwijl lang niet alles echt moet. Kijk daarom eens naar wat je ook daadwerkelijk wil doen en wat je (voor nu) kan laten varen. Niet alleen een kwestie van prioriteiten stellen, maar ook een kwestie van bij jezelf nagaan wat je nou echt doen wilt en wat niet. En bedenk je eens wat er gebeurd als je het niet doet.

Hoe zorg jij voor een goede balans?

Liefs,
Ilona

18 reacties

 1. Ik heb ook vaak het gevoel dat ik wat moet. Zoals hardlopen. ‘Ik moet weer hardlopen,’ klaag ik dan tegen mijn man.

  En die zegt dan altijd: ‘Nee, dat wíl je.’

  Ik baal als mijn man gelijk heeft.

 2. Goede tips! Ik moet een stuk minder sinds ik ontdekt heb dat ‘Nee’ ook een antwoord is. En verder leg ik de lat niet te hoog voor mezelf. Het leven is al ingewikkeld genoeg zonder al dat ‘moeten’.

 3. Mooie punten! Hoewel we er niet aan ontkomen dat sommige dingen nou eenmaal moeten, probeer ik wel een gezonde balans te bewaren tussen wat echt moet en eigenlijk niet belangrijk is.

 4. Mooi stuk, Ilona! Ik probeer heel goed naar mijn eigen gevoel te luisteren. Zie ik het niet zitten om iets te doen, dan zeg ik bij voorbaat nee.

 5. Helemaal mee eens! Voor mij helpt het wanneer ik doelen koppel aan inspanning, in plaats van resultaat. Ik vergelijk mijzelf ook heel erg en daardoor was/ben ik vaak ontevreden over mijn eigen resultaat. Nu focus ik meer op het proces en gun ik mijzelf meer tijd om te leren.

 6. Phoe, ja, we ‘moeten’ zoveel. Ik blijf het lastig vinden om een balans te zoeken. Ik merk dat als ik ontspanning in ga plannen, dat zelfs dat een ‘moeten’ wordt. Kortom: blijven leren:). Ik herken trouwens wel die tijdslimiet. Dat helpt bij mij vaak om een grote taak in kleinere stukjes te delen en dus niet in één keer veel te veel te ‘moeten’.

 7. Balans? Wat is dat? Ik balanceer steeds tussen al het moeten en willen, en ben daar niet zo gelukkig mee! Jouw tips zijn natuurlijk niet nieuw, maar een reminder zeker. Dus neem ik me weer eens voor een goede en realistische planing met haalbare doelen voor deze week en volgende weken te maken……. Mocht jij het wel voor elkaar krijgen…proficiat.

 8. O wat ben ik blij dat ik op naar de wc gaan na , niets meer moet ?
  het werk zit er al dik 5 jaar op , die sociale media heb ik geen last van
  vind een blog maken leuke , smoelenboek kom ik een enkele keer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *