Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

nee-zeggen

Op een dag krijg je vele verzoeken, van een kleine inspanning tot een uitnodiging, allemaal verzoeken waar je ja of nee op kan zeggen. Maar waarom is dat nee zeggen soms zo moeilijk? In de meeste gevallen is het de angst, de angst om de ander te kwetsen.

We kennen het allemaal wel, een situatie waarin je eigenlijk nee wilt zeggen. Maar je durft niet. Je kan het niet. Bang voor de reactie die volgen gaat.
Ja zeggen is iets wat we allemaal doen, van een onbenullige vraag tot aan een uitnodiging, het is een van de meest uitgesproken woorden. Het is een makkelijk en kort woord wat je zo je strot uit krijgt, nee daarentegen is een woord wat vaak minder makkelijk eruit komt

nee-zeggen-1

Maar wat is nou datgene waarom we geen nee willen zeggen. Zijn we bang de persoon tegenover ons teleur te stellen? Of is het de angst later afgewezen te worden. In de meeste gevallen is ja zeggen gewoon een stuk makkelijker. Want dan heb je geen last van een smekend iemand, schuldgevoelens en de angst voor de mening van anderen.

Lees ook: De druk van de samenleving

In sommige gevallen is het verstandiger nee te zeggen. Bijvoorbeeld als je al veel aan je hoofd hebt, je er eigenlijk geen tijd voor hebt of je er gewoon echt geen zin in hebt. Want ja, het is een fijn gevoel iets voor een ander te doen. Maar is dit gevoel ook nog zo fijn als je jezelf ermee voorbij loopt. Je uiteindelijk tijd te kort hebt of nog meer stress doordat je ja zei?

nee-zeggen-6
nee zeggen

Misschien moet je daarom eens een keer voor jezelf kiezen, en nee zeggen. Smekende blikken of teleurgestelde personen maken dit niet makkelijk, maar het zal je goed doen. Want hoe fijn is het als je alles op tijd af hebt, doordat je nee kon zeggen. Of de stress even kon laten gaan omdat je je even geen zorgen hoeft te maken over de dingen die je nog moet doen.
Dus hoe moeilijk het soms ook is, kies eens voor jezelf. Spreek het uit, luid en duidelijk, nee. En besluit die persoon er toch op door te gaan, nee is nee, maak dat duidelijk. Dit hoef je niet op een gemene manier te doen, een duidelijke nee moet voldoende zijn.

Heb jij moeite met nee zeggen?

Liefs,
Ilona

14 reacties

 1. Hey Girl! Yess definitly Nee zeggen is niet makkelijk maar om met tegenzin iets te doen is nog erger! Of course denk ik dat het iemand niet willen kwetsen een rol speelt in het niet durven ja te zeggen. BUT it’s not healthy, je blijft je eigen gevoelens onderdrukken om een ander een plezier te doen. Ik heb ook geleerd om mee te zeggen, en dan zonder een reden of uitleg waarom ik niet kan.
  Het is heerlijk als je kunt uiten zoals je jezelf werkelijk voelt.
  But girl..Ik had the same struggle kon mezelf daarna altijd voor mijn kop slaan Lol! Als ik mezelf “ja” hoorde zeggen terwijl ik niet wou. Ik kon daar heel boos worden achteraf. That’s right: Boos op mezelf! BUT we life and we learn Right? Ik zal nu sneller gewoon zeggen:” ThnQ Darling but No, maybe Next Time. ” En dan zonder uitleg te geven.
  Becuase otherwise leef je om anderen steeds een plezier te doen soms kun je een uitzondering maken maar het moet niet to much worden.
  Hugz & Kisses, Miss B.?

  1. Een heel verhaal met een goede uitleg! Soms moet je inderdaad nee kunnen zeggen, zonder uitleg, zonder je schuldig te voelen
   Bedank voor je mooie reactie :)

 2. Mooie post. Nee zeggen is inderdaad vaak heel moeilijk ook voor mij. Vaak wacht ik te lang met mijn grenzen aangeven en dus nee zeggen, terwijl ik dan juist chagrijnig of bot ga reageren als iemand het zoveelste verzoek doet waarop ik nee had willen zeggen.

  1. Herkenbaar hoor! Probeer de laatste tijd wel eens wat vaker aan mezelf te denken en nee te zeggen. Gaat me niet altijd even goed af maar t gaat steeds beter :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *