Een prater ben ik nooit geweest en ik had er een gewoonte van gemaakt alles zelf op te willen lossen. Maar gewoontes zijn er om te doorbreken en zo ook deze. Om hulp vragen is niet makkelijk maar kan het wel makkelijker maken. Want we hoeven niet alles alleen te doen.

Om hulp vragen voelt soms aan alsof je het niet alleen af kan. Het kan voelen als een zwakke keuze, terwijl je het juist kan zien als het tegenovergestelde, namelijk een sterke keuze. Want we hoeven niet altijd alles alleen te doen en je hoeft ook niet altijd alles zelf te kunnen. En dit is waarom:
1. Mensen kunnen geen gedachten lezen
Het kan helpend zijn om je te realiseren dat een ander jouw gedachte niet kan lezen. Net zoals iemand anders niet aan je neus kan zien hoe je er bij zit. Het is daarom des te belangrijker om het zelf aan te geven als je ergens hulp bij nodig hebt, dit is namelijk de meest effectieve manier om ook hulp te kunnen krijgen.
2. Een andere invalshoek
Soms zit je volledig vastgeroest in je eigen denkwijze en is het moeilijk om hieruit te komen. Het kan hierom wijs zijn om een ander eens mee te laten kijken met datgene waar jij op vastloopt. Een frisse blik is namelijk nooit verkeerd. Iemand anders kan met oplossingen komen waar jijzelf helemaal niet bij hebt stil gestaan. Iedereen zit anders in elkaar en juist hierom kan je van elkaar leren.

3. De last niet alleen dragen
Soms hoeft het geen probleem te zijn waar je mee zit. Het kan ook een ervaring of gevoelens zijn die maar rond blijven spoken door je hoofd. Het kan dan verlichtend werken om je gedachten en/of gevoelens te bespreken. Of dit nou met een goede vriend, je ouders of een hulpverlener is, spreek je gedachten eens uit.
Lees ook: Fouten maken mag | En wel hierom
4. De drempel voor een ander wordt lager
Op het moment dat jij om hulp durft te vragen, kan je hiermee de drempel voor een ander ook verlagen. Je kan iemand zo laten merken dat het niet erg is om je kwetsbaar op te stellen. Je kan tonen dat iemand het niet altijd alleen hoeft te doen en het samen aangaan.
Het concept hulp vragen is niet iets wat alleen voorkomt bij bijvoorbeeld psychische problemen. Het is een breed iets wat je op vrijwel alles toe kan passen. Op het moment dat het je niet lukt om dat fotolijstje aan de muur te krijgen, of wanneer je niet weet welke kant je op wil. Zoek de verbinding op en vraag eens een ander om hulp. Of bied je hulp aan, we hoeven het niet alleen te doen.
Liefs,
Ilona
11 reacties
Mooi artikel en ja hulp vragen is niet makkelijk, maar levert vaak wel heel veel op.
Inderdaad!
Mooi op een rijtje gezet! Punt 1 is meteen al een hele goeie! :-)
Ik vraag ook niet snel hulp. Ik wil niemand tot last zijn. Maar als het moet, kan ik me daar gelukkig wel overheen zetten.
Dat is wel heel fijn om te horen!
Supermooi! Om hulp vragen is iets wat je echt kunt leren. Ik blijf het lastig vinden, maar doe het nu meer dan een paar jaar geleden. En weet je wat? Mensen vinden het helemaal niet erg (vaak juist fijn) als je om hulp vraagt.
Dat is zeker waar!
zo is het precies
Mooi artikel! Ik dacht eerder ook altijd dat ik dingen gewoon alleen moest opknappen, maar dat is regelmatig niet de beste strategie.
Haha inderdaad, soms maakt het iets een stuk makkelijk door om hulp te vragen
Mooie post! Hopelijk kom jij ook weer bovendrijven!
Dankjewel!