Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

omgaan-stress

Stress is iets waar we allemaal wel eens last van hebben en wat eigenlijk niet te vermijden is. Of het nou is vanwege school, een belangrijke deadline of je werk, het komt regelmatig voor. En nu ik het steeds drukker krijg is stress iets wat bij mij ook om de hoek komt kijken. Daarom leek het mij fijn mijn tips tegen de stress met jullie te delen!

Stressfactoren

stress-1

Factoren die bij mij vaak voor stress zorgen zijn school, belangrijke deadlines en een combinatie hiervan. Maar er zijn natuurlijk ook andere factoren die kunnen zorgen voor stress. Bijvoorbeeld de druk op je werk, een belangrijk gesprek of iemand die druk op je uitoefent. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die stress kunnen veroorzaken, en het is belangrijk dat je ontdekt wat bij jou voor de stress zorgt. Want op het moment dat je weet waar de stress wegkomt kan je er pas echt iets aan doen.

Tips tegen stress

Er zijn natuurlijk meerdere dingen die je kan doen om de stress te verlagen, hierbij mijn top drie:

1. Me time
Iets wat ik zelf vaak heerlijk vind is zorgen voor wat me-time. Lees even lekker dat tijdschrift wat er al een aantal dagen ligt, ga lekker in bad met een maskertje of kijk even je favoriete Youtubers op bed. Het hoeft niet enorm lang te duren maar door even tijd voor jezelf te nemen, neem je even afstand van de stress.

2. To do-lijstjes
Iets wat ik zelf ontzettend vaak doe en wat me erg helpt bij het indelen van mijn taken zijn to do-lijstjes. Hierbij schrijf ik op wat ik allemaal nog moet doen en krijg ik handig overzicht. Daarnaast voelt het ook gewoon goed om iets van mijn lijstje af te kunnen strepen. Op deze manier zorg je er voor dat je gestructureerdere werkt en duidelijk voor ogen hebt wat je nou allemaal moet doen.

Lees ook: Nee zeggen

3. Structuur
Iets wat mij ontzettend helpt als ik veel stress heb ik structuur in mijn leven. Elke dag rond hetzelfde tijdstip mijn bed uit, rond het zelfde tijdstip eten en rondom hetzelfde tijdstip naar bed. Op deze manier heb ik een vast ritme en dit vermindert bij mij vaak de stress. Geen idee of anderen dit helpt maar je kan het altijd proberen!

Handige apps

stress-3

Om de stress wat te verminderen en de bovenstaande tips af en toe wat makkelijker te maken heb ik ook nog een aantal apps die ik zelf ontzettend fijn vind.

1. Wunderlist
Wunderlist is niet alleen een app voor op je telefoon maar je kan het ook nog eens op je computer zetten. Echt superhandig als je het mij vraagt. Wunderlist is namelijk een app waarin je al je to do-lijstjes kan maken en ontzettend makkelijk kan afvinken wat je al gedaan hebt!

Lees ook: De druk van de samenleving

2. Evernote
Als je al in de stress zit en je moet ook nog eens belangrijke notities bewaren loopt dit niet altijd goed af. Of je vergeet wat je wilde noteren of je raakt iets weer kwijt. Een app die ik zelf erg fijn vind is de app Evernote, met deze app kan je niet alleen super makkelijk notities maken, je kan er ook foto’s, bestanden, geluiden en geschreven teksten in zetten. Oftewel al jouw notities op een plek! En dit is opnieuw een programma die je ook op je computer kan zetten!

3. Google calendar
De standaard (google) agenda op je (android) telefoon is natuurlijk prima, maar een kalender die ik nog overzichtelijker vind is google calendar app. Via deze app kan je makkelijk dingen inplannen, verschillende kleuren toe-eigenen aan afspraken en heb je ook nog eens een handig overzicht. Misschien niet onmisbaar maar wel erg fijn in gebruik.

Liefs,
Ilona

Volg me voor meer op Instagram.

4 reacties

  1. Handige tips! Ik heb vooral stress door school. Als ik uit school kom, ga ik meteen bezig met mijn huiswerk en neem ik eigenlijk geen ‘me’ time, want dan voel ik me schuldig. Oeps.

  2. Handige tips! Helaas heb ik net 10 minuten geleden mijn laatste opdracht geprint en heb ik er nu eventjes niet zo veel aan, maar ik ga het tijdens de tentamenweek zeker proberen. (Op vaste tijden op bed niet, zit vast af en toe nog tot 4 uur verslagen te typen, maar hé. De instelling is goed.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *