Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

moeilijke dagen doorkomen tips 2 perfectionisme

Perfectionisme: 5 tips uit de praktijk

Ik betwijfel sterk of dat perfectionistische stemmetje ooit helemaal weggaat. Maar ik kan inmiddels wel zeggen dat ik er beter mee om heb leren gaan. En daarom deel ik vandaag een aantal tips die mij hebben geholpen bij het leren omgaan met mijn perfectionisme.

moeilijke dagen doorkomen tips 2 perfectionisme

Mens of robot?

Het feit dat je je bewust bent van je perfectionisme is al een grote stap, want zodra je het je bewust bent kan je kiezen of je er ook wat aan wilt doen. Iets wat mij altijd bij gebleven is, is de vraag: ‘Zou je een robot willen zijn?’

‘Natuurlijk niet’, antwoordde ik direct. En toen mijn psycholoog vervolgens vertelde dat fouten maken nou eenmaal horen bij het mens zijn, kwam ik tot het besef dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. Sterker nog, je kan enorm van je fouten leren!

Sta stil bij wat wél goed is gegaan

Als perfectionist ben je vaak geneigd om stil te staan bij alles wat niet goed is gegaan. Aan wat anders of beter had gekund. Maar probeer ook eens stil te staan bij alles wat wel goed is gegaan, in plaats van dit als vanzelfsprekend te zien.

Stel een tijdslimiet in

Als perfectionist ben je vaak geneigd om toch nog iets klein te veranderen. Of door toch nog even snel wat extra werk te doen. Een goede manier om dit tegen te gaan is door van te voren met jezelf af te spreken hoe lang je er voor gaat zitten. En als deze tijd voorbij is het ook echt af te ronden.

Jij bent niet je werk

Wanneer je -net als ik- in bijvoorbeeld de creatieve wereld werkt, dan is je werk tegelijkertijd je portfolio. Maar jouw werk zegt niets over jou als persoon. Aan je werk kunnen mensen misschien zien dat je vakkundig bent, dat je secuur kan werken of erg netjes bent, wat tegelijkertijd eigenschappen kunnen zijn. Maar verder zegt het niets over wie jij als persoon bent. Probeer dit dus ook los van elkaar te zien.

Lees ook: Een stap terug is ook vooruitgang

Perfectionisme = stilstand

Wanneer alles wat jij maakt of doet perfect zou zijn, betekend dit tegelijkertijd dat je stil komt te staan. Wanneer je fouten maakt zullen er verbeterpunten zijn die je mee kan nemen naar de volgende keer. Op deze manier kan je van je eigen fouten leren. Maar als je geen fouten maakt, kan je er dus ook niet van leren. En kom je stil te vallen in je ontwikkeling. Terwijl het juist zo mooi is om je eigen vooruitgang later terug te kunnen zien.

Al met al een paar punten waar je wat mee kan en waar je eens goed over na kan denken. Want perfectionisme kan handig zijn, maar als je er in doorslaat zorgt het juist alleen maar voor extra druk en minder tijd.

Ben jij erg perfectionistisch?

Liefs,
Ilona

22 reacties

  1. Je maakt het jezelf best lastig als je te perfectionistisch bent. Het wordt bij mij gelukkig minder. Zal de leeftijd wel zijn. ;-) Maar ik kan nog steeds erg lang denken aan iets wat ik bijvoorbeeld op mijn werk fout heb gedaan. Tot ik bij mezelf bedenk dat als een collega dezelfde fout had gemaakt, ik het allang vergeten zou zijn. Ik ben strenger voor mezelf dan voor mijn omgeving.

  2. Onlangs schreef ik in antwoord op een blog. Perfectionisme is de dood voor creativiteit. Als ik jouw verhaal en alle reacties lees, denk ik dat ik de waarheid aardig nader met die uitspraak. Goed dat je hier aandacht aan geeft.

  3. Ik ontdekte in het middelbaar hoe enorm perfectionistisch ik was en ben. Als ik dit als middelbaar scholiertje in mijn gevecht ermee had gelezen dan had ik het wellicht veel sneller aanvaard. Zelfliefde is voornamelijk de sleutel als je baalt van een foutje. Maar dat is helemaal niet gemakkelijk. En ook toen ik ging beseffen hoe keihard perfectionisme mijn tekenliefde verpestte, werd het vanzelf minder want ik wilde niet dat mijn liefde voor tekenen wegging. Illustratie heeft me geholpen om blij te zijn met ‘goed genoeg’

  4. goede tips. Ik ben vaak ook te perfektionistisch, en daardoor begin ik vaak niet eens aan iets. Maar verder als ik al bezig ben, wil ik het ook op een gegeven moment af hebben, en dan hoeft het niet 100% perfekt te zijn. Dus misschien valt het bij mij wel mee. Succes.

  5. Mooie tips. Ik denk dat perfectionisme ook een stukje karakter is en daardoor is het volgens mij niet erg dat er altijd iets van in je blijft zitten. Het moet je alleen niet gaan belemmeren.

  6. Eerlijk gezegd weet ik dus niet goed of ik een perfectionist ben of niet :p Ik denk op sommige vlakken wel op andere niet en het hangt ook van mijn stemming af en welke andere partijen er bij betrokken zijn. Ik merk dat ik bijvoorbeeld wel vaak kan zeggen van kom, ’t is goed genoeg zo. Maar dan even vaak moeten dingen toch precies zijn zoals ik ze in mijn hoofd heb.

  7. Goed tips heb je voor ons!
    Zelf ben ik ook erg perfectionistisch, maar inmiddels heb ik het al voor een groot deel los kunnen laten. Ook wel noodgedwongen doordat bijvoorbeeld mijn lichamelijke klachten me in bepaalde dingen tegenhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *