Tips om moeilijke dagen door te komen

moeilijke dagen doorkomen tips 1

De dagen zijn voor mij momenteel ontzettend duister en ik ben ongetwijfeld niet de enige. Het kan op dit soort dagen al moeilijk genoeg zijn om überhaupt de dag door te komen. En daarom vandaag een aantal tips om de moeilijke dagen op een oké en vooral veilige manier door te komen.

moeilijke dagen doorkomen tips 1

Het voelt een beetje onwennig om weer een artikel te schrijven, ondanks dat het nog maar twee weken geleden is dat ik een artikel typte. Het ging niet in een keer en ik hoop dat alle zinnen nu kloppen. Maar ik wilde simpelweg weer wat van me laten horen, dus bij deze een artikel met tips voor als jij ook door een moeilijke fase gaat. Laten we dit samen doen.

Verwacht niet te veel

Een van de belangrijkste dingen is misschien wel dat je niet te veel van jezelf moet verwachten. De ene dag is het al een overwinning als je drinken hebt gepakt, een andere dag kom je misschien toe aan meer. Maar vergeet niet dat wat je ook doet, het is beter dan niets. En kijk vooral naar wat wel lukt, in plaats van wat niet lukt.

tijd voor jezelf

Maak een planning

Hoe weinig zin je ook hebt, hoe aantrekkelijk je bed er ook uit ziet, probeer toch een planning te maken voor jezelf. Het is iets wat ik vrij snel geneigd ben om over te slaan wanneer ik me slecht voel. Maar inmiddels heb ik echt wel ontdekt dat hulpverleners helemaal gelijk hebben als ze zeggen dat niets doen het alleen maar erger maakt. En dat je beter kleine dingen kan doen om toch enigzins afleiding te zoeken. En hierbij geld ook, verwacht niet te veel en plan ook niet direct te veel in. Zorg er ook voor dat je de nodige rust pakt.

Lees ook: Omgaan met negatieve gedachten

Deel je gevoelens

Je kan soms aardig in de knoop raken met jezelf. Je gevoelens overweldigen je of je zit vast in een warboel aan negatieve gedachten. Het kan hierbij ontzettend helpend zijn om deze gedachten met iemand te bespreken. Om orde in de chaos te brengen of om de gedachten beter los te kunnen laten. Neem bijvoorbeeld contact op met een hulpverlener, een vriendin of praat met je ouders. Want je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn altijd mensen die willen luisteren. (Ook kan je een hulplijn bellen of online chatten; bijvoorbeeld via 113 online).

moeilijke dagen doorkomen tips 2

Zorg goed voor jezelf

Wanneer je niet goed in je vel zit of last hebt van psychische klachten kan het moeilijk zijn om voor jezelf te zorgen. Probeer dit echter ondanks alles wel te doen. Want alle kleine beetjes helpen. En wellicht ga je je zelfs iets beter voelen als je aan het einde van de dag terugkijkt op je dag en je beseft dat je ondanks alle nare gedachten, toch goed voor jezelf hebt gezorgd.

Ook dit gaat weer voorbij

En lukt het nou allemaal echt niet, onthoud dan vooral dat ook dit weer voorbij gaat. Gevoelens zijn tijdelijk en elke dag heeft (slechts) 24 uur. En ik weet hoe eindeloos het kan lijken, als je je dag in dag uit niet goed voelt. Maar uiteindelijk gaat dit gevoel voorbij. Dus houdt vol en vecht je door de moeilijke dagen heen. En ik hoop dat er gauw mooiere dagen aankomen.

Wat doe jij om de moeilijke dagen door te komen?

Liefs,
Ilona

24 reacties

 1. Mijn zusje heeft depressieve klachten en ik heb bij haar gezien hoe mentale revalidatie vaak een kwestie is van drie stappen voorwaarts, twee stappen terug. Ook had ze het er vaak over, hoe veel energie het toch wel vrat. Ze werd er zo moe van. Ik vind je blog heel moedig. Sterkte.

  1. Heel herkenbaar die vermoeidheid. En inderdaad, het is drie stappen vooruit en weer twee terug. Maar stapje voor stapje komen we er wel.

 2. Knap, hoe je ondanks eigen lastige gevoelens toch zo’n positieve blog weet te schrijven. Fijn dat je eigen ervaringen weer anderen kunnen helpen. Vooral het loslaten van verwachtingen vind ik een goede. Het zg bij de dag leven en doen wat je aankan. Vandaag heb ik een plant verpot. Daar zat ik al heel lang tegen aan te hikken. Het is een joekel van een plant namelijk. Maar nu hij weer een mooie ruime pot heeft ben ik trots dat hij het zo goed bij mij :-)

 3. Mooi artikel! Ik werk in een supermarkt en we hebben allemaal een vast rooster. Dus ritme en routine is er sowieso hier. Ik moet mezelf wel echt actief omhoog houden, want anders gaat het verkeerd. Daar is op zich niks mis mee, maar ik wil niet tot het eind van de crisis down zijn. Dan schiet er niks meer van me over. Dus hoe moeilijk het ook is, ik doe mijn best om naar de goeie dingen te kijken. Maar ik geef wel toe dat ik dit een hele moeilijke tijd vind ook.

 4. Ik kom de dagen wel goed door en verzin van alles om bezig te blijven. Ritme is voor mij heel belangrijk anders word ik steeds lamlendiger. Ik moest er een beetje aan wennen maar nu lukt het wel.. Je geeft wel hele goede tips. Het zijn stuk voor stuk tips waar Vriendjelief baat bij zou hebben. Die heeft weer andere (lichamelijke) problemen maar nu zijn revalidatie gestopt is, hangt-ie ook maar rond. Dus dank je wel! Ik neem je tips mee in de ‘thuisbehandeling’ ;-)

 5. Gewoon een dag een pesthumeur hebben mezelf in de weg zitten en wachten tot het over gaat. Dat soort dagen komen bij mij niet zoveel voor, ik mis de dagjes weg en heb dus eigenlijk vooral luxe problemen. Wees lief voor jezelf!

 6. Mooi dat je die o zo belangrijke punten hebt opgeschreven!! En zeker die laatste is zo belangrijk, want het gaat weer over!!
  Goed bezig hoor, je probeert in oplossingen te denken, ipv in problemen :-)

 7. Veel moed! Ik vind de tips die je geeft echt toepasselijk! Vooral de eerste vind ik zo raak. De ene dag is de andere niet, daarom moeten we ook kijken dag per dag en net kijken naar de zaken die wel lukken die dag (ook al is dat misschien minder dan een andere dag). Mooi omschreven!

 8. Ik kan mij voorstellen dat als je al met depressie kampt, deze tijd extra moeilijk is. Wat goed van je dat je niet bij de pakken neer gaat zitten en een blog schrijft om anderen te helpen!

 9. Ik mag mijzelf dan gelukkig prijzen dat ik de dagen zonder al te veel moeite goed doorkom.
  Ik zeg altijd maar, en dat zeg ik echt: ‘kijk niet wat je niet kunt, kijk wat je wel kunt.’ Vaak is dat meer dan je denkt.

 10. Veel succes. Ik doe ongeveer het zelfde. Probeer niet te veel van mezelf te eisen, en blij te zijn met wat ik doe. Maar echt moeilijke dagen zijn normaal gesproken zelden. Nu met de crisis is het anders. Maar ik weet, je kan je niet verantwoorelijk voelen voor iets wat je toch niet kunt veranderen, zoals de crisis. Dus moed houden, en geniet van kleine dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *