Verhuizen met autisme | Help!

verhuizen excited

Het was hier even wat stiller, de verhuisstress zit me af en toe namelijk aardig hoog. Naast dat verhuizen op zich al chaotisch is, maakt autisme het er niet makkelijker op. Ik heb talloze lijstjes, probeer de structuur er in te houden maar alles lijkt wel tevergeefs tijdens het verhuizen. Niks gaat zoals gepland en alles ligt overal. Het rampscenario voor de autist.

Dozen, dozen en dozen

Je denkt dat je een redelijke strategie hebt, maar uiteindelijk blijft inpakken een chaos. Op elke doos staat keurig geschreven wat waar in zit, maar als je iets zoekt is de doos plots onvindbaar. Staat altijd onderop, natuurlijk. Ik geloof inmiddels ook dat een echte strategie voor in- en uitpakken er simpelweg niet is. Het is meer een kwestie van je door dozen heen ploeteren en zoveel mogelijk opschrijven wat waarin zit. Want als je moet gaan zoeken ben je ’s avonds nog bezig.

verhuizen tafeltjes

Heel veel lijstjes

Ik probeer altijd zoveel mogelijk orde en duidelijkheid voor mezelf te creëren. En dus maak ik lijstjes. Lijstjes met alles wat ik nodig ben en moet kopen. Lijstjes met wat er moet gebeuren qua verfwerk, qua klussen en een lijstje voor alles wat in elkaar gezet moet worden. Een lijstje van plekken/instellingen waar ik mijn adres moet wijzigen. Een lijst van mensen die ik een kaartje moet sturen en een lijstje wat er in mijn voorraadkast moet als ik er ga wonen. De lijstjes vliegen je om de oren maar het zorgt voor mij voor enige houvast in de chaos van de verhuizing. Kan ik mijn autisme af en toe ook nog een beetje geruststellen tijdens het verhuizen.

Nieuwe gezichten

Ik ga beschermd wonen, wat betekent dat ik op een groep kom te wonen met 9 ‘huisgenoten’. Daarnaast werkt er dag en nacht personeel en is er een horecagelegenheid. Je kan je dus voorstellen dat er heel veel gezichten voorbij komen. En dan moet ik ook nog eens de namen bij die gezichten zien te onthouden. Het is af en toe een chaos en soms stel ik me voor de derde keer voor, maar mijn naam kennen ze in ieder geval. Alhoewel ik al vrij snel te boek stond als ‘het meisje met het blauwe haar’. Tja.

verhuizen IKEA

Bouwmarkt, IKEA en nog een keer de bouwmarkt

Ik ben volgens mij nog nooit zo vaak in een bouwmarkt geweest als de afgelopen weken. Dan is er weer een pot verf op, moeten er schroefjes gehaald worden of is het niet de juiste kleur dus besluiten we naar bouwmarkt nummer twee te gaan. En nummer drie. En weer terug naar één. Zo hou je jezelf wel bezig. Dat is overigens niet heel ingewikkeld met een verhuizing, er is altijd wat te doen. Winkels zijn alleen al niet mijn favoriete bezigheid, dus er komen wel eens tranen bij kijken als ik compleet overprikkeld niet meer weet waarvoor ik überhaupt in de winkel kwam. Gelukkig hebben we daar dan weer lijstjes voor.

Lees ook: Ik ga… verhuizen | Het dagboek

Ik kreeg overigens een vraag over beschermd wonen inhoudelijk, hier wil ik in een apart artikel graag op in gaan. Mocht je nog specifieke vragen hebben over deze woonvorm, let me know!

Voor nu nog een paar daagjes flink aan de slag en dan ga ik woensdag definitief over. Meer foto’s van de inrichting en behind the scenes komen dus nog.

Liefs
Ilona

Volg me ook op Instagram.

22 reacties

 1. Phoe …………. voor iemand zonder autisme is verhuizen al een grote bende, hoe geordend je ook ben, dus laat staat voor iemand met autisme.
  Maar zo te lezen ben je er bijna en dan kan het echte wennen beginnen.
  Vast heel veel woonplezier gewenst in je nieuwe paleisje.

 2. Mijn verhuisstrategie:
  Eerst alles weggooien wat sinds de vorige verhuizing niet is gebruikt. Dan gaan pakken in volgorden van nooit – soms – af en toe -regelmatig – vaak – altijd en in diezelfde volgorde weer uitpakken. Na zeven verhuizingen blijkt dat voor mij de beste strategie.
  En verhuizen is één van de weinige activiteiten waarvoor ik geen lijstjes maak. Tenminste niet voor het pakken. Wel voor de overige dingen zoals verhuisberichten en zo.

  Maar je bent over en ik heb al foto’s gezien van en prachtige en vooral warme inrichting en een magnifiek uitzicht.

 3. Yep. Lijstjes zijn goed. Veel lijstjes, heel veel lijstjes! Ik doe dat ook zo. Hou gewoon in gedachten dat het echt allemaal goed komt. Uiteindelijk. Ik ben wel heel benieuwd naar je inrichting!

 4. Hoe overprikkeld je ook bent/was, ik word enthousiast van je bericht! Je hebt het voor mekaar, het gaat gebeuren :) Nogmaals heel veel succes, maar ook heel veel plezier. Alles komt goed, gewoon blijven ademen.

  En lijstjes… oooh I love ‘em, too!

 5. Is dat een voorbereiding om alleen gaan wonen? Verhuizen is trouwens echt vreselijk maar als je eenmaal gesetteld bent is het heerlijk. Ik hoop dat je nieuwe vrienden gaat maken en het naar je zin gaat hebben. Ik had trouwens al ergens meegekregen dat uit huis gaan een optie was, maar ben wel benieuwd hoe je ouders er tegenover staan.

  1. Ja klopt, alhoewel het voor sommige ook een permanente woonvorm is. Meestal is het overigens om het op jezelf gaan makkelijker te maken en hulp te kunnen krijgen bij datgene waardoor zelfstandig wonen nog niet lukt. Mijn ouders staan er volledig achter en zijn heel blij dat ik nu een fijn en veilig plekje heb gevonden!

 6. Pfff, ja, die bouwmarkt. Dat herken ik wel. Die heb ik ook nooit zo vaak gezien als in de periode van mijn verhuizing. Al die nieuwe gezichten lijken me ook behoorlijk intens voor je. Ik hoop dat ze je ook helpen om je snel thuis te voelen op je nieuwe plek. Succes met de laatste verfstrepen, het inpakken én natuurlijk dan daarna weer het uitpakken!

 7. Je weet zelf het beste hoe het werkt. Als lijstjes je houvast bieden, dan maak je toch lijstjes. Verhuizen, een vreselijke klus, maar op den duur staat echt alles op zijn plek. Is het vandaag niet dan wel een andere keer. SUCCES!

 8. AHHH, verhuizen! Is niet voor niks één van de meest stressvolle dingen in een mensenleven. Ja, er gaat altijd van alles mis, sommige spullen komen ondanks alle zorg niet heel aan en dan ben ik nog niet eens over het uitpakken begonnen (dat vind ik altijd het leukst én het vervelendst!). Er is niks mis mee om af en toe even een stukje rust te proberen te pakken. Zo stond ik er altijd op om, als we dan moesten shoppen bij Ikea, ook daar even een koffie met croissant te pakken.
  En namen onthouden gaat je lukken. Maak je geen zorgen: als je niet in één keer iedereen bij naam kan noemen, dan blijf je vragen tot je het wel weet. Al vraag je het 10 keer. Iets leren is nou eenmaal iets vaak herhalen. Als je maar vriendelijk blijft, dah lijkt het mij niet erg dat je eens een naam vergeet. Je acties en handelen is voor mij in ieder geval belangrijker dan of je nog weet hoe ik heet. :)

 9. Veel succes, ook ik vind verhuizen verschrikkelijk en bouwmarkten & co bezoek ik alleen op rustige tijden. Of online. Overigens ben ik ook geen ster met het onthouden van namen, dus maak ik een spiekbriefje, dat ik bv bij de voordeur hang. Naam + specifiek kenmerk. En zo is niemand ontevreden plus dat ik het ook nog sneller leer. Ook als ik naar een groepje ga, dan kijk ik nog even op de heenweg hoe ze heten. Werkt tiptop. Succes!

 10. Haha, ik denk dat iedereen wel een hekel aan verhuizen heeft, aan de ene kant is het leuk, een nieuw huis, maar wat er allemaal bij komt kijken… Dat moet voor jou dus nog veel erger zijn. Maar ik wens je alvast veel geluk met je nieuwe stekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *