Verwachtingen bijstellen | Wanneer het anders gaat dan gepland

herfst 5 verwachtingen bijstellen

We kennen het allemaal wel. In je hoofd had je het plaatje al helemaal compleet. Tot in detail uitgedacht hoe het zou moeten gaan. Alleen in werkelijkheid loopt het helaas wat anders. Lopen je plannen niet zoals je had gedacht, of misschien had gehoopt. En dan is het een kwestie van je eigen verwachtingen bijstellen.

Verwachtingen creëer je niet altijd bewust, maar je maakt ze wel. En op het moment dat je constant te hoge eisen stelt aan jezelf, zal dit je op ten duur opbreken. En ja, ik spreek uit ervaring.

Jarenlang stelde ik torenhoge eisen aan mezelf. Eisen, waarvan bleek als ik er eens wat kritischer naar keek, die ik überhaupt niet zou kunnen halen. Hierdoor zorgde ik ervoor dat ik mezelf constant teleurstelde. Ik begon ergens aan, maar het was nooit goed genoeg. En wat ik ook deed, het zou ook nooit goed genoeg zijn. Doordat ik dus onrealistische eisen stelde.

Tegenwoordig probeer ik dus realistischer naar mezelf te kijken. Te kijken of dat wat ik wel, wel haalbaar is. En of het überhaupt nodig is. Want niet alles kan en hoeft perfect te zijn. Soms mag je ook genoeg nemen met iets minder. En dat schrijf ik hier nu vrij gemakkelijk neer, maar ik weet dat het niet zo makkelijk gaat. Dat je soms lijnrecht tegen je eigen principes in zal moeten gaan. Zodat je hier uiteindelijk zelf de vruchten van kan plukken.

Lees ook: Niet te snel willen in je herstel

Dus als iets anders gaat dan je had verwacht, of zelfs gehoopt, is dit niet erg. Het kan je zelfs een waardevolle les leren. Want zoals ik al zij, niet alles kan en hoeft perfect te zijn. We zijn allemaal mens. En een mens mag en kan fouten maken. Dingen gaan niet altijd zoals je hoopt/wil. Maar dat hoort ook bij het leven. Misschien is dat wel het gene wat het leven zo mooi maakt.

herfst 4 herfst activiteiten verwachtingen bijstellen

En misschien zijn we goed zoals we zijn. Mogen we accepteren wie we zijn. Mogen we onszelf omarmen. En mogen we onze verwachtingen bijstellen.

Liefs,
Ilona

18 reacties

  1. Het is nooit slecht om hoge eisen aan je zelf te stellen, maar het is nog belangrijker om te beseffen dat wat er niet in zit gewoon niet gaat. Zolang je voor je zelf het idee hebt je best gedaan te hebben, dan is elk resultaat goed.

  2. Dit is denk ik echt mijn grootste issue. Ik heb torenhoge verwachtingen van mezelf én van anderen en situaties, waardoor je jezelf eigenlijk opzet voor teleurstelling. Probeer ik dus echt aan te werken.

  3. Met het ouder worden komt ook de acceptatie en niemand is perfect…
    En haal je de hoge verwachtingen niet…morgen nieuwe dag nieuwe kansen
    Hou van jezelf dan komt de rest vanzelf ???
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *