Vooroordelen over autisme ontkracht

Inmiddels heb ik ruim een jaar de diagnose autisme. Waar er in het begin nogal twijfels werden uitgesproken kwam een deskundige vrij snel tot de conclusie ‘jij hebt autisme’. Maar niet alleen hulpverleners vinden er wat van. Was het maar zo. Er zijn namelijk een hoop vooroordelen over autisme die snel de wereld uit geholpen mogen worden. En daar help ik je graag bij.

Totaal niet flexibel

Mensen met autisme zijn star en kunnen ab-so-luut niet met veranderingen omgaan. Dat is toch wel wat ik vaak hoor. Eerlijk is eerlijk, ik moet deze mensen ook wel deels gelijk geven. Veranderingen zijn we nou niet de beste in en vinden we soms moeilijk op te vangen, soms blokkeert het ook even helemaal. Maar dat betekent niet dat we helemaal niet met veranderingen kunnen dealen of bereidt zijn tot verandering. Het heeft soms alleen een wat subtielere aanpak nodig. Dat laatste zijn we zelf vaak overigens niet de beste in. Dat is dan wel weer zo.

Niet sociaal

Mensen met autisme zijn niet sociaal en kunnen dan ook geen vrienden maken of vriendschappen onderhouden. Punt. Nou, zo erg is het ook weer niet. We hebben wellicht minder behoefte aan sociaal contact, minder vrienden dan gemiddeld maar ook mensen met ASS hebben sociale contacten. Misschien minder frequent dan de norm ‘normaal’ zou omschrijven, maar zolang we er zelf geen probleem mee hebben, is er toch geen probleem?

Geen gevoel

Empathie hoef je van iemand met ASS absoluut niet te verwachten. Emoties zijn als hogere wiskunde, die van zichzelf begrijpen ze al amper. Ik moet vanuit mezelf eerlijk toegeven dat ik emoties soms maar ingewikkeld vind, bij mezelf, maar ook zeker bij een ander. Maar dat betekent niet dat ik niet kan meeleven, of helemaal niks voel als iemand anders zich heel naar (of heel blij) voelt. Ik weet soms alleen niet zo goed hoe ik er op moet reageren.

Hoogfunctionerend

Mensen met hoogfunctionerend autisme functioneren op het eerste oog vaak ‘normaal’. Ze gaan naar hun werk of studie, hebben een sociaal leven en functioneren in meer of mindere mate. Dus kan je geen autisme hebben. Beetje kort door de bocht. Helemaal omdat autisme te maken heeft met prikkelverwerking en het een ontwikkelingsstoornis is. Al houd ik niet zo van het woord stoornis. Plaatst je weer direct in zo’n hokje.

autisme vooroordelen uitgelegd
Autisme uitgelegd: Bekijk post

Iedereen is een ‘beetje autistisch’

Hier krijg ik gewoon de kriebels van. Ik schreef er al eens een column over; want dit is iets wat me behoorlijk dwars zit. Door autisme weg te zetten als karaktertrek die iedereen in meerdere of mindere mate heeft bagatelliseer je het. Want joh, als iedereen er last van heeft waarom heb jij er dan zoveel moeite mee?

Obsessie

Wist je al dat mensen die binnen het ASS spectrum vallen één hele specifieke obsessie hebben en daar 24/7 mee bezig zijn? Modeltreintjes bouwen of het universum bijvoorbeeld. Dat kan. Of je wisselt regelmatig en hebt een hyperfocus, maar tegelijkertijd ook een brede interesse. Want niet iedereen focust zich op specifiek een onderwerp. Wel is het vaak zo dat als iemand met autisme ergens in geïnteresseerd is hij of zij hier ook direct een heleboel over kan vertellen. Kan leuk zijn hoor.

Dat waren weer wat vooroordelen ontkracht. Altijd leuk om te doen. Doe ik ook nog wel eens met vooroordelen over lesbiennes. Want daar vinden mensen ook altijd wat van. Zo vermoeiend, altijd overal wat van vinden.

Liefs
Ilona

Voor meer autisme-praat kan je me volgen op Instagram.

16 reacties

  1. Mensen weten weinig van autisme af en dan heb je ook nog enorme verschillen tussen de alle soorten. Kennis an me zei ja sorry dat is mijn stukje autisme, meteen afgeleerd das gewoon onzin. Overigens vind ik die modeltreintjes (knikkerbanen kan ook) autisten geweldig die hebben zoveel kennis zoveel passie dat mis ik wel eens in anderen.

  2. Ik heb net het boek ‘Zondagskind’ gelezen, dus ik zit inderdaad vol vooroordelen, want zij had het precies zoals ik het vroeger met biologie heb geleerd (toen wisten ze er ook niet veel van). Maar voor elk mens geldt dat hij weer anders werkt en voor autisten natuurlijk ook. Mijn moeder werkte in de psychologie en die zei altijd dat iedereen wel een ‘beetje’ autistisch, hyperactief en (dwang-)neurotisch is, maar dat het pas een probleem is als het je dagelijks functioneren in de weg staat. Wat vind je van daarvan? Dat sommigen van dingen meer last hebben is duidelijk, maar helpt het niet als je weet dat sommige mensen bepaalde gevoelens wel herkennen, al hebben ze er niet zoveel last van?

    1. Dat is eigenlijk mijn standaard als iemand zegt: ‘maar dat heb ik ook’, of ‘iedereen is wel een beetje autistisch’. Want het grote verschil is denk ik dat het mij daadwerkelijk in de weg zit en dat andere het merken, maar ‘gewoon’ door kunnen gaan (ipv blokkeren, een meltdown krijgen of compleet overprikkeld raken)

      1. Ja precies. Hier in huis hebben we dat met HSP, ik hoor dingen die ik irritant vind, maar mijn huisgenoten kunnen bij bepaalde geluiden niet meer functioneren. Overigens valt daar goed mee te leven, maar het is fijn om te weten dat iemand zich niet ‘aanstelt’, maar dingen echt anders ervaart.

  3. Wat een mooie foto van jou!
    Ik heb je log gelezen en ik moet bekennen dat ik daar eigenlijk nooit zo over nadenk. En toen ik daar weer over nadacht, bedacht ik me ineens dat ik helemaal geen mensen met autisme ken. Of misschien ook wel. Want het is ook niet zo dat je je voorstelt als autist, toch? Tenminste, dat hoop ik niet. Nou ja, warrig stukje. Maar ik bedoel eigenlijk gewoon dat ik sowieso eigenlijk nooit vooroordelen heb. Ik vind iemand aardig of niet. En hoe of wat-ie die persoon verder is (autistisch, geel, vegetarisch, dik, homo, doofstom of wat dan ook) dat maakt me eigenlijk helemaal niks uit.

    1. Dankjewel! Nee, stel me zeker niet voor als autist. Maak er wel graag grapjes over maar het is zeker niet het eerste wat ik benoem. Maar als mensen me beter leren kennen vind ik het wel belangrijk te benoemen omdat het wel invloed kan hebben op bepaalde dingen. En mooi dat laatste!

  4. Ach ja, wat is normaal? Ik moet er dus echt niet aan denken om iedere avond bij vrienden te moeten zitten. Dat er mensen zijn die dat wél doen, vind ik prima, maar ik wil dat gewoon niet zien als de ‘norm’. Ik wil doen wat bij mij past. Die geen gevoel herken ik en hoor ik ook vaak. Soms denk ik: was het maar waar. Ik heb wél gevoel, maar precies wat je zegt: ik weet niet zo goed wat ik ermee moet.
    Ik zou zeggen: doe nog maar tig van dit soort artikelen. Ik hou ervan:).

  5. Goed geschreven. En met je opmerking over iedereen is wel een beetje autistisch, ben ik het maar deels eens. Ik denk dat de maatschappij waar je in leeft nogal een verschil kan uitmaken. Hier in (duits- en franstalig) Zwitserland is het leven veel georganiseerder, rustiger en strakker, de mensen houden veel meer rekening met elkaar en je moet minder (steeds) voor jezelf opkomen, dat maakt een leven voor een autist zeker aangenamer als in een veel individueler land als Nederland. Met gevolg dat autisme hier veel minder gediagnostiseerd wordt, als daar. Gewoon omdat die mensen (met een lichte vorm) een plekje in de maatschappij hebben en er niet buiten vallen.

  6. mogge Ilona
    kan me goed voorstellen dat je die vooroordelen spuug zat bent
    goed dat je die weer eens aan de kaak stelt , zou niet nodig moeten zijn , maar helaas is dat een utopie
    geniet de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *