Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

lat 7

Waarom je de lat soms lager moet leggen

lat 7

Iedereen heeft zo zijn doelen en dromen, plekken die je wil bezoeken, dingen die je wil doen en doelen die je wil behalen. Zelf was ik vaak geneigd om hierbij onhaalbare doelen voor mezelf te stellen, zodat het hoe dan ook een teleurstelling zou worden. Want als je de lat zo hoog legt dat je er zelf niet bij kan, ga je dat doel nooit halen.

Inmiddels ben ik me bewust van het feit dat ik de lat voor mezelf te hoog leg. En toen ik daar bewust van werd, had ik pas door hoeveel invloed dit had op mijn leven. Want doordat ik de lat zo onhaalbaar hoog legde, eindige het nagenoeg altijd in een teleurstelling. In boos zijn op mezelf en gefrustreerd zijn omdat ik ‘weer iets niet kan’.

lente 7 bloemen

Inmiddels ben ik me meer dan ooit bewust, dat sommige doelen meer tijd nodig hebben. Dat je door de weken, maanden, soms zelfs jaren heen iets leert, en dat je niet direct een professionele documentaire kan maken of een bestseller verkoopt. En weet je wat, dit is helemaal oke. Want om zoiets te kunnen moet je ervaring opdoen en fouten maken. Want van fouten leer je, echt waar.

Lees ook: 6 nummers voor als je je down voelt

Ik heb zelf ook geleerd meer naar mezelf te kijken en mezelf niet constant met anderen te vergelijken. Want dit is mijn leven, mijn verhaal en mijn proces. En een (leer)proces verloopt bij iedereen alles. Het zegt dus helemaal niks over jou wanneer iemand anders een hoger cijfer haalt of meer verdient. Dat maakt jou niet een minder leuk persoon. En dat je die baan niet hebt gekregen, betekent niet dat je helemaal nooit meer werk krijgt. Dat betekent gewoon dat dit niet de baan was voor jou. En dit doet dus helemaal niks af aan jou als persoon.

En daarom is het goed om de lat voor jezelf lager te leggen. Zodat je jouw doelen kan halen en groeit in datgene wat jij leuk vindt. Want uiteindelijk is het jouw leven en hoef jij niet te voldoen aan de eisen van anderen, enkel aan de eisen van jezelf. En die eisen mogen best haalbaar zijn. Want je mag blij zijn met wie je bent, echt waar.

Liefs,
Ilona

Volg me

Instagram | Facebook | Pinterest

18 reacties

  1. Helemaal mee eens. Soms ligt de lat gewoon veels te hoog, en ben je dus gedoemd tot stress. Ik heb de mijne recent ook wat lager gelegd. Dat voelt meteen beter.

  2. Je bent een wijs en getalenteerd mens. Zeker voor je leeftijd. Heel mooi en hoewel het misschien door schade en schande is, is dit wel een hele mooie blog waar een heleboel mensen nog iets van kunnen leren. De foto’s stuk voor stuk erg mooi.

  3. Wat ontzettend goed geschreven Ilona! Ik herken mij heel erg in jou en leg ook altijd de lat te hoog waardoor ik vaak door mijzelf teleurgesteld word omdat ik mijn doel dan niet haal. Het is goed dat je hier dan bij stil staat, ik probeer er wel steeds vaker over na te denken..

    1. Bedankt voor je lieve reactie en ik vind het mooi om te horen dat je er steeds meer bij stil probeert te staan. Met kleine stapjes ga je ook vooruit ;)

  4. Mooie gedachten zijn dit. Eigenlijk heb ik er nooit zo over nagedacht, maar mijn lat ligt ook altijd hoog. Eigenlijk is dat inderdaad helemaal niet handig…

  5. Je spiegelen aan anderen maakt je uiteindelijk alleen maar ongelukkig. En de lat te hoog leggen ook ja. Doelen moeten realistisch blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *