Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

lente 9 bloemen

Waarom je mental health belangrijk is

lente 9 bloemen

Van nature ben ik het erg gewend om mijn eigen grenzen voorbij te gaan en te veel van mezelf te verwachten. Inmiddels leer ik langzamerhand waar mijn eigen grenzen liggen en waarom het belangrijk is deze in acht te nemen.

Tegenwoordig hebben we het allemaal behoorlijk druk. Met onze studie, een bijbaantje en ons sociale leven. Bij voorkeur gaan we ook nog wekelijks naar de sportschool en hebben we regelmatig een dagje uit gepland staan.

outfit 3 tuinbroek forever 21 geel met blauw

Met al deze plannen en verplichtingen is het echter makkelijk om voorbij je eigen grenzen te gaan. Om toch naar dat feestje te gaan, ondanks dat je er te moe voor bent. Of een dienst over te nemen van een collega omdat je het extra geld goed kan gebruiken.

Een van de dingen waar we (ik in ieder geval wel) veel te laat bij stilstaan, is of het wel goed voor ons is. Want met zo’n druk leven is het ook ontzettend belangrijk zo nu en dan te ontspannen. En de een zal dit meer nodig hebben dan de ander, maar het is voor iedereen belangrijk om je mental health in de gaten te houden.

Lees ook: Een depressie zet je leven stil

Want wanneer je jezelf voorbij loopt (of zelfs rent) heb je kans dat dingen je steeds minder makkelijk afgaan. Je word prikkelbaarder, bent moe en hebt minder zin in de dingen die je graag deed. Je krijgt misschien zelfs lichamelijke klachten. En het is makkelijk om dit te negeren en gewoon door te blijven gaan. Maar uiteindelijk zal je mentale gesteldheid eronder gaan lijden. En daarom is het zo belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan. Want anders houd je het misschien niet vol.

lente 7 bloemen

Ik ben mezelf de afgelopen maanden hierin flink tegengekomen en ik besef me nu meer dan ooit, hoe belangrijk een goede mental health is. Dus wees een beetje lief voor jezelf, je bent het waard.

Liefs,
Ilona

14 reacties

  1. Mooie blog en zo enorm de harde waarheid. Ik merkte hoezeer ik mijzelf voorbij gelopen was, toen m’n vorige relatie kapot ging en uiteindelijk niemand uit die tijd nog met me bezig was. Niks terug verwachten is ook zoiets. Nu weet ik wat ik moet doen en niet om niet meer in die situatie de de gevolgen ervan te komen.

  2. Inderdaad, heel belangrijk! Toen ik +- anderhalf jaar geleden steeds vaker bij de huisarts zat met allerlei kwaaltjes – terwijl ik er in de jaren daarvoor misschien één of twee keer geweest was – wist ik dat het foute boel was. “Gelukkig” was ik al eens eerder bij een psycholoog geweest, dus de drempel om (weer) te gaan was niet zo hoog, maar toch. Blijkbaar moest mijn lichaam eerst vol op de rem drukken, voordat mijn mentale gezondheid eindelijk wat aandacht kreeg. Hopelijk heb ik die signalen nu eerder in de gaten…

  3. Het is zeker belangrijk. Daarom probeer ik ook regelmatig eerst te kijken of ik er zin in heb, of het goed voor me is, en wat ik zou missen als ik iets niet doe. Het gaat nog wel eens mis trouwens, mar niet zo vaak als vroeger.

  4. Helemaal waar. Ik denk dat ik nu zelf in zo’n periode zit dat ik over mijn grenzen ben gegaan, een hele tijd en ik besefte me dit gisteren. Ik weet nog even niet precies wat ik er aan ga doen, maar het besef is al één denk ik.

  5. Helemaal mee eens! Ik heb mijn grenzen zeven jaar lang genegeerd en de prijs is hoog. Ik hoop echt dat het in de toekomst nooit meer zó uit de hand gaat lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *