Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

flatlay 2 things i can't say out loud depressie herstel

Wanneer je kiest voor herstel

flatlay 2 things i can't say out loud depressie herstel

Wanneer je wordt gediagnosticeerd met een psychische aandoening, is dit niet altijd even makkelijk. Er is niet een pilletje wat alles in een keer op kan lossen, en de weg van herstel is vaak een lange weg. En jij bent diegene die bewust voor herstel moet kiezen, niemand anders kan dit voor je doen.

Het heeft lang geduurd voor dit besef tot me doordrong. Tot het tot me doordrong dat ik de enige ben die iets aan mijn situatie kan veranderen. Je kan nog zulke goede hulpverlening om je heen hebben, maar als jij het niet wil, gaat het niet gebeuren.

Misschien voel je de behoefte nu in de verdediging te schieten, geloof me, dat heb ik ook gehad. Ik was er helemaal klaar mee en dacht eerlijk gezegd, dat het leven niet voor mij weggelegd was. Als zelfs de pillen me niet konden helpen, wie of wat dan wel?

Lees ook: Wanneer het dal dieper is dan je denkt

Nou, je eigen geest dus. Als jij jezelf voor houdt dat jij nooit beter kan worden, en er geen energie in wil steken, ga je inderdaad niet beter worden. En het is moeilijk, de keuze voor herstel moet je namelijk niet 1x maken, maar elke dag weer opnieuw. Elke dag moet je er voor kiezen er voor te gaan, het beste uit de dag te halen en de strijd aan te gaan met je ziekte. Er zijn dagen dat mijn depressie sterker is dan de overlevingsdrang, maar die dagen worden steeds minder. Want inmiddels heb ik de knop omgezet, en doe ik mijn best om stappen vooruit te zetten.

flatlay 4 perfectionisme one day at a time mooie dagen herstel

Ik heb het vaak gehord, uit de mond van hulpverleners maar ook van de mensen om me heen. ‘Je moet zelf de knop omzetten’. En helaas is dit de waarheid, de pijnlijke waarheid. Iedereen kan nog zo z’n best doen je te helpen, maar als jij niet beter wilt worden, zit het er niet in. Jij moet bereid zijn dit gevecht aan te gaan. Hoe moeilijk en lang deze weg ook is.

Liefs,
Ilona

14 reacties

  1. Mooie, rakende blogpost, Ilona! En dapper ben je, dat je deze weg kiest, hoe moeilijk dit vaak ook zal zijn. Maar zo kom je er wel, daar ben ik van overtuigd.

    Ik herken het ook wel een beetje van mijn al jarenlange energiegebrek. Ik kies er ook voor om positief te blijven denken en mogelijke kansen op wat beterschap te grijpen wanneer ze zich voor doen. Soms zijn dat stappen serieus uit mijn comfortzone, soms moet ik er wat ver voor reizen, soms kost het best wat geld,… maar als je het niet probeert, kan het ook niet wat beter worden.

  2. Wat goed verwoord! Je hebt inderdaad helemaal gelijk. Ik voelde mij zelf ook veel beter toen ik besefte dat ik gewoon niets van mensen moet verwachten, maar dat ik gewoon alles lekker zelf kan beslissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *