Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

flatlay 4 perfectionisme one day at a time mooie dagen herstel

Wanneer opgeven geen optie is

Dat een depressie gepaard gaat met (heftige) ups & downs maak ik geen geheim van. Inmiddels heb ik weer een paar moeilijke dagen achter de rug, maar de zon is weer gaan schijnen. Zoals altijd. En op dit soort momenten besef ik me, dat opgeven geen optie is.

flatlay 4 perfectionisme one day at a time mooie dagen

Ik ben altijd al een vechter geweest, van kleins af aan. Na te vroeg geboren te zijn lag ik maandenlang in het ziekenhuis. Maar ik vocht me erdoorheen. Net zoals ik dat de afgelopen maanden, of eigenlijk de afgelopen 2 jaar heb gedaan. En zoals ik dat zal blijven doen.
Ik geeft het eerlijk toe, soms ik de verleiding groot. Voelt het alsof het allemaal geen zin meer heeft. Ben ik moe van het vechten en wil ik even rust. Rust in mijn kop.

Lees ook: Hé mooi mens

Maar op de goede dagen besef ik me des te beter dat opgeven geen optie is. Want ja, er zitten moeilijke en slechte dagen tussen. Maar er zitten -godzijdank- ook weer makkelijkere dagen tussen. Waarop ik met minder moeite mijn bed uit stap en aan de dag begin. En soms zit er een slechte dag tussen. Of meerdere. Dagen waarop ik mezelf wil verstoppen in een donker hoekje, om er nooit meer uit te komen.
Maar dat is niet realistisch. En het zou toch eigenlijk zonde zijn. Want het voelt misschien niet zo, maar het leven is het waard. De mooie dagen en herinneringen, zijn het waard om voor te blijven vechten. Die kleine dingen die de sprankeling in je ogen terugbrengen. De dromen die je achterna wil gaan. Als je dat allemaal in gedachten houdt, is opgeven toch geen optie meer? Dan zal je toch alleen al doorvechten om te kijken wat er gebeurd als je niet opgeeft.

bullet journal happy things en inspirerende quote

En soms is het moeilijk. Om elke dag weer bewust de keuze te moeten maken om te blijven vechten. Om te kiezen voor lief zijn voor jezelf. Te kiezen om tegen destructieve gedachten in te gaan. Soms is het onwijs moeilijk om elke dag bewust stil te moeten staan bij wat je voelt en wat je echt wil. Want als je een depressie hebt, is de dag doorkomen niet altijd een gegeven, maar soms een hele strijd. Een strijd die je elke dag weer moet voeren, of je nou wil of niet.
Maar ik geloof oprecht, dat opgeven geen optie is.

Liefs,
Ilona

23 reacties

 1. Mooie, realistische blog ………
  Zoals jij het beschrijft, willen veel mensen tegenwoordig niet meer horen. Het moet allemaal zo stralend, leuk en gelukkig zijn als je de sociale media mag geloven. Maar het echte leven is soms rauw, en hard werken.
  En hard werken doe jij en iedereen die depressies heeft.
  Ga zo door, met kiezen voor jezelf!

 2. Ik heb ook weleens aan opgeven gedacht, maar als ik dan nu terugkijk op wat er sindsdien allemaal gebeurd is aan mooie dingen… Het was/is die strijd waard!

 3. Heel mooi gezegd! Afgelopen week zei iemand tegen me dat ik moest ‘volhouden’ en ik besefte weer dat ik dat ook echt wil. Goed om daar af en toe bij stil te staan.

 4. mogge Ilonaa
  een goede tekst in je schrift
  dat bevestigd precies de tekst van je blog
  denk dat we allemaal wel moeilijke tijden kennen of gekend hebben
  ik zelf in ieder geval wel
  kop op meid en ga er voor
  alvast een fijn weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *