
Wanneer je constant over je eigen grenzen heen gaat, zal dit gevolgen hebben. Mentaal, maar ook fysiek kunnen verschillende klachten optreden. Het is hierom belangrijk dat je je eigen grenzen in de gaten hebt, en aangeeft. En vandaag geef ik je hiervoor een aantal tips.
Sta stil bij je grenzen
Voor je je grenzen aangeeft is het belangrijk om te weten waar je grenzen precies liggen. Probeer hiervoor naar je gevoel te luisteren. Zegt je gevoel dat je iets niet moet doen, probeer hier dan ook naar te handelen.

Geef je grenzen (op tijd) aan
Anderen kunnen niet ruiken of voelen wanneer ze over jouw grenzen heen gaan. Geef het dus aan wanneer iemand toch over je grenzen heen gaat. Op deze manier kan de situatie voor beide partijen een stuk prettiger aanvoelen. Probeer er ook voor te zorgen dat je je grens tijdig aangeeft, voor je er dus al lang en breed over heen bent. Op deze manier kan je een hoop narigheid voorkomen.
Lees ook: Waarom je mental health belangrijk is
Houd het bij jezelf
Gaat het om gedrag wat je niet prettig vind bij iemand, kan je dit ook prima aangeven. Zorg er alleen wel voor dat je het bij jezelf houdt. Zeg bijvoorbeeld ‘ik vind het niet fijn dat…’. Op deze manier zeg je concreet dat jij iets niet prettig vind en niet dat iemand iets fout doet. Op deze manier komt het direct een stuk vriendelijker over.

Respecteer de ander
Wanneer een ander duidelijk aangeeft dat hij/zij iets niet prettig vindt, moet je proberen dit ook te waarderen. Want waar jij goed op je eigen grenzen probeert te passen, moet een ander dit natuurlijk net zo goed doen.
Lukt het jou een beetje op je eigen grenzen aan te geven?
Liefs,
Ilona
Volg me
Instagram | Facebook | Pinterest
14 reacties
Mwah, gaat nogal. Als moeder vind ik dat behoorlijk lastig eerlijk gezegd.
Hmm kan ik begrijpen, lijkt me inderdaad niet makkelijk
Ik vind het in sommige situaties vreselijk moeilijk om mijn grenzen aan te geven, al word ik daar langzaamaan wel steeds beter in. Mijn grootste “valkuil” is eigenlijk stap 1, het (h)erkennen van mijn grenzen. Ik ben namelijk geneigd om die een beetje onder de mat te vegen, ze te ontkennen, met alle gevolgen van dien. Maar gelukkig word ik dus niet alleen ouder, maar óók wijzer. ;)
Wat mooi om te horen dat dat steeds een stukje beter gaat! Leuk ook dat je wel een vooruitgang merkt
Mooi stukje! Ik vind het soms wel moeilijk maar hoe vaker je het doet hoe beter het gaat :) en uiteindelijk zou ik het zelf ook graag hebben als iemand tegen me zegt dat er een grens overschreden wordt.
Dankjewel, en daar heb je helemaal gelijk in
Het is inderdaad belangrijk om je grenzen te kennen, er daar niet overheen te gaan Ilona.
Inderdaad :)
Wat een fijne tips, ik werk zelf in de geestelijke gezondheidszorg en in de afgelopen jaren heb ik mijn grenzen beter leren kennen, en kan ik ze beter aangeven. Het blijft een lastige kwestie om assertief op te treden.
Liefs,
Evelien
Mooi om te horen dat het tegenwoordig beter gaat, maar het blijft inderdaad lastig.
Phoe, heel interessant artikel weer. Ik moet zeggen dat ik mijn eigen grenzen steeds beter leer kennen, maar dat ik het nog niet zo simpel vind om die grens ook altijd aan te geven. Overigens…op mijn werk heb ik in het verleden heel vaak mijn grenzen aangegeven, maar daar werd dan overheen gewalst. Dat zorgt ervoor dat ik nu wel éxtra alert ben. Een grens is een grens. Punt.
Dankjewel. Mooi dat je er nu wel zo duidelijk over bent, want het is nooit leuk als mensen alsnog over je grenzen heenwalsen.
Mooi artikel. Ik vind het vaak nog wel lastig om mn grenzen aan te geven, maar probeer hier wel mee te oefenen.
Dankjewel, en mooi om te horen dat je er wel mee bezig bent.