Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

grenzen 1 macro bloemen

Zo houd jij je eigen grenzen in de gaten

grenzen 1 macro bloemen

Wanneer je constant over je eigen grenzen heen gaat, zal dit gevolgen hebben. Mentaal, maar ook fysiek kunnen verschillende klachten optreden. Het is hierom belangrijk dat je je eigen grenzen in de gaten hebt, en aangeeft. En vandaag geef ik je hiervoor een aantal tips.

Sta stil bij je grenzen

Voor je je grenzen aangeeft is het belangrijk om te weten waar je grenzen precies liggen. Probeer hiervoor naar je gevoel te luisteren. Zegt je gevoel dat je iets niet moet doen, probeer hier dan ook naar te handelen.

grenzen 2 macro bloemen

Geef je grenzen (op tijd) aan

Anderen kunnen niet ruiken of voelen wanneer ze over jouw grenzen heen gaan. Geef het dus aan wanneer iemand toch over je grenzen heen gaat. Op deze manier kan de situatie voor beide partijen een stuk prettiger aanvoelen. Probeer er ook voor te zorgen dat je je grens tijdig aangeeft, voor je er dus al lang en breed over heen bent. Op deze manier kan je een hoop narigheid voorkomen.

Lees ook: Waarom je mental health belangrijk is

Houd het bij jezelf

Gaat het om gedrag wat je niet prettig vind bij iemand, kan je dit ook prima aangeven. Zorg er alleen wel voor dat je het bij jezelf houdt. Zeg bijvoorbeeld ‘ik vind het niet fijn dat…’. Op deze manier zeg je concreet dat jij iets niet prettig vind en niet dat iemand iets fout doet. Op deze manier komt het direct een stuk vriendelijker over.

grenzen 3 macro bloemen

Respecteer de ander

Wanneer een ander duidelijk aangeeft dat hij/zij iets niet prettig vindt, moet je proberen dit ook te waarderen. Want waar jij goed op je eigen grenzen probeert te passen, moet een ander dit natuurlijk net zo goed doen.

Lukt het jou een beetje op je eigen grenzen aan te geven?

Liefs,
Ilona

Volg me

Instagram | Facebook | Pinterest

14 reacties

  1. Ik vind het in sommige situaties vreselijk moeilijk om mijn grenzen aan te geven, al word ik daar langzaamaan wel steeds beter in. Mijn grootste “valkuil” is eigenlijk stap 1, het (h)erkennen van mijn grenzen. Ik ben namelijk geneigd om die een beetje onder de mat te vegen, ze te ontkennen, met alle gevolgen van dien. Maar gelukkig word ik dus niet alleen ouder, maar óók wijzer. ;)

  2. Mooi stukje! Ik vind het soms wel moeilijk maar hoe vaker je het doet hoe beter het gaat :) en uiteindelijk zou ik het zelf ook graag hebben als iemand tegen me zegt dat er een grens overschreden wordt.

  3. Wat een fijne tips, ik werk zelf in de geestelijke gezondheidszorg en in de afgelopen jaren heb ik mijn grenzen beter leren kennen, en kan ik ze beter aangeven. Het blijft een lastige kwestie om assertief op te treden.

    Liefs,
    Evelien

  4. Phoe, heel interessant artikel weer. Ik moet zeggen dat ik mijn eigen grenzen steeds beter leer kennen, maar dat ik het nog niet zo simpel vind om die grens ook altijd aan te geven. Overigens…op mijn werk heb ik in het verleden heel vaak mijn grenzen aangegeven, maar daar werd dan overheen gewalst. Dat zorgt ervoor dat ik nu wel éxtra alert ben. Een grens is een grens. Punt.

  5. Mooi artikel. Ik vind het vaak nog wel lastig om mn grenzen aan te geven, maar probeer hier wel mee te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *