Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

lessen uit 2020 1

De lessen die ik meeneem naar 2021

lessen uit 2020 1

Het afgelopen jaar gebeurde er iets wat de hele wereld in zijn greep hield en eigenlijk nog steeds houdt. Door deze wereldwijde crisis werd mijn mentale gezondheid ook aardig op de proef gesteld maar daardoor heb ik ook des te meer hierover kunnen leren. En zodoende neem ik een aantal mooie lessen mee het nieuwe jaar in.

Een ander pad bewandelen is oké

Vaak genoeg heeft het me gefrustreerd dat mijn leven net iets anders loopt dan bij leeftijdsgenoten. Maar inmiddels ben ik wel zover dat ik kan zeggen dat het oké is dat ik een ander pad bewandel. Een pad van eerst aan mezelf werken voor ik verder kan gaan. Het maakt niet uit als het even anders gaat dan jijzelf, je omgeving of de maatschappij hadden verwacht. Soms kom je (flinke) obstakels tegen waar je eerst mee moet dealen.

Een ziek hoofd heeft ook rust nodig

Als ik echt heel ziek ben en niet anders kan, lig ik een paar dagen op bed. Maar verder gunde ik mezelf amper rust. Ik was altijd maar druk, druk, druk. Waardoor ik mezelf ook constant voorbijliep en dit later dus ook zeker merkte. Na mijn opname kwam ik er in het gesprek met een fijne hulpverlener achter dat ik eigenlijk meer vroeg dan ik te bieden had. Sindsdien probeer ik me veel bewuster bezig te houden met een balans tussen in- en ontspanning om zo mijn koppie voldoende rust te gunnen. Meer hierover maandag in een artikel!

lessen uit 2020 3

Zelfliefde = the key

Ik begrijp dat het niet alles op zal lossen, maar tijdens een vrij recent gesprek(met een ervaringsdeskundige) kwam ik tot de conclusie dat van je zelf houden wel een belangrijk element is. Ik ben er zelf wat dat betreft nog lang niet maar probeer mezelf wel steeds meer te gunnen. Milder te zijn naar mezelf en mezelf niet constant de grond in trappen. Want dat is nergens voor nodig.

Niet iedereen is je tijd waard

Tijdens mijn ziekte en weg naar herstel, ben ik onderweg best wat mensen verloren. Mensen die het niet wilden begrijpen, voor wie het misschien te confronterend was of simpelweg niet willen accepteren dat dit ook bij het leven hoort. Hoe dan ook, het voelt niet alsof ik vrienden minder heb, aangezien er tegelijkertijd mensen voor me klaar stonden van wie ik het minder had verwacht. Maar toch waren ze er. En juist die mensen zijn je tijd zoveel meer waard dan de andere categorie.

lessen uit 2020 2

Al met al heb ik belangrijke lessen geleerd – waar jij hopelijk ook nog wat aan hebt. Veel meer inzicht gekregen in mijn autisme (waarvan ik hiervoor niet eens wist dat ik het had) en andere problematiek. Er zijn trauma’s naar boven gekomen die ik nu aan het verwerken ben, met de hoop dat ik daarna echt richting herstel kan gaan. Mijn strijd is nog niet gestreden en ik hoop over een jaar terug te kunnen blikken op een jaar vol veranderingen. Kom maar door, 2021.

Welke les(sen) neem jij met je mee uit afgelopen jaar?

Liefs,
Ilona

16 reacties

  1. Mooie lessen. Het stukje accepteren vind ik heel mooi en herkenbaar. Jezelf accepteren is misschien wel een van de moeilijkste dingen, maar het geeft je zoveel rust. Ik hoop dat er héél veel mooie dingen mogen gebeuren voor jou in 2021!

  2. Wat mooi! Ik heb ook een uitgebreid artikel gepland staan aankomende week over de lessen die ik meeneem naar aankomend jaar.. Mooi om zo te reflecteren.

  3. Allereerst een fijn nieuw jaar gewenst. Dat je rust mag vinden in alles wat je doet. Heel waardevolle lessen heb je opgesomd. Die nemen we beter met z’n allen mee naar een mooi jaar.

  4. Dat zijn goede lessen waar je een leven lang plezier van hebt. Goed dus om ze mee te nemen. Ik leerde eigenlijk niet veel van de corona crisis. Ik merkte dat ik heel weinig nodig heb om gelukkig te zijn. Maar dat wist ik al. Ik wens je een heel gezond en gelukkig 2021

  5. Mooi. De les van het verliezen van vriendschappen heb ik afgelopen jaren ook geleerd en vond ik een hele moeilijke. Maar ik herken wat je schrijft: er blijken op moeilijke momenten ook mensen te zijn van wie je het niet verwacht had. Dat is zó bijzonder!

  6. Goede lessen en heel veel succes met de omzetting. Mijn lessen? Dat er veel interessante en leerzame blogs zijn. Dat er veel nette en interessante mensen zijn. En dat ik met een betere planning mijn doelen (deels) bereiken kan. Ben benieuwd naar je volgende posts.

  7. Mooie lessen. Ik ben heel benieuwd naar je blog van maandag, want ik denk dat ik daar een hoop van kan leren. Ik herken namelijk wel wat je schrijft over die rust.
    En natuurlijk wens ik je een mooi 2021, met voldoende rust dan;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *