Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

rozen foto's quarantaine tijd

Eindelijk weer structuur | Tijd voor een persoonlijke update

De laatste weken liet ik geregeld doorschemeren dat het niet zo goed met me ging. Maar vandaag kom ik met een stuk positiever nieuws voor jullie. Ik heb mijn draai gevonden en de structuur is grotendeels terug. Ik heb uitzicht op nieuwe behandelingen en ben met spannende dingen bezig.

rozen foto's quarantaine tijd

Even kort; zo gaat het nu

Met mij gaat het momenteel eigenlijk best goed. Het was even een klap toen alles stil kwam te vallen, waardoor ik qua stemming heel snel omlaag schoot. Al mijn structuur viel weg en laat dat nou iets zijn wat ik heel erg nodig heb. Maar inmiddels heb ik samen met mijn vader het sporten weer opgepakt en de lessen van school vinden ook weer (geheel digitaal) plaats. En wat dit laatste betreft heb ik het er ook aardig druk mee gehad. Voor mijn afstudeerproject heb ik gewerkt aan een eigen boek, die nu klaar ligt om naar de drukker te gaan. Over twee weken is de officiële inleverdatum, dus als alles goed gaat is het boek ruim op tijd in huis.

Wat betreft het boek moeten jullie overigens nog even wachten, maar het is uiteindelijk wel het plan om het ook daadwerkelijk uit te gaan brengen. maar tegen de tijd dat dat rond is horen jullie het uiteraard als een van de eersten!

Lees ook: Lessen die de quarantaine mij leerde

Nieuwe diagnoses = nieuwe behandelingen

Wat betreft mijn mentale gezondheid is er een hoop gebeurd. Ik belandde opnieuw in een diep dal, maar klom er ook nog redelijk snel weer uit voor mijn doen. Daarnaast kreeg ik de resultaten terug van mijn onderzoeken en dat is nogal wat. Ik heb lang getwijfeld of ik dit wilde delen, maar uiteindelijk besloten dit toch te doen. Dit omdat het iets is waar ik me niet voor wil schamen.

moeilijke dagen doorkomen tips 1

Naast dat ik autisme problematiek heb, heb ik ook last van een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. En alsof dat nog niet genoeg was heb ik ook symptomen van een vermijdende en een schizoïde stoornis. Mocht het je interesseren, meer informatie vind je hier.

Al met al was het een hoop om te verwerken, maar het positieve eraan is dat we nu wel een duidelijk behandeldoel voor ogen hebben. In eerste instantie rond ik de COMET training af, voor mijn zelfbeeld. Vervolgens ga ik deelnemen aan een ASS (autisme spectrum stoornis) programma van 19 weken. En we hopen dat ik daarna een deeltijdbehandeling mag gaan volgen van 9 maanden voor mijn persoonlijkheidsproblematiek. Daarnaast blijf ik voorlopig gesprekken houden met mijn psycholoog.

Dus, er is een hoop gaande maar al met al een hoop positief nieuws. Het was even slikken toen alle diagnoses op tafel kwamen, maar inmiddels besef ik me ook dat ze me op deze manier alleen maar beter kunnen helpen. Het is even doorzetten de komende anderhalf jaar, maar ik hoop daarna een mooie, nieuwe start te kunnen maken.

Overleef jij deze hele crisis nog een beetje?

Liefs,
Ilona

28 reacties

 1. Ik wens je veel suc6 met alle behandelingen fijn om te horen dat het beter met je gaat ik ben benieuwd naar je boek zelf is mijn dagbesteding weggevallen en daar heb ik het best moeilijk mee

 2. Kan me voorstellen dat het schrikken is, maar besef dat jij die diagnoses niet ben, nee jij bent Ilona, een mooi en uniek mens.
  En daarbij heb jij naast jou diagnoses een heel groot talent me gekregen en maak je prachtige dingen, waar ik best jaloers op zou kunnen zijn!
  Jij doet mij denken aan mijn achternichtje, ook zij kreeg de diagnose ASS en studeert ook in de richting film & animatie, en ook zij heeft een enorm talent.
  Kijk naar waar jij energie uit haal, dat is belangrijk.

 3. Tjonge, dat is nogal wat. Ik vind het wel super dat je zo positief naar de toekomst kijkt. Ik hoop dat je dat vast kunt houden! En inderdaad; nu heb je een doel. Ik ben trouwens erg benieuwd naar je boek. En ik vind dat je best (heel erg) trots op jezelf mag zijn, hoor. Toppertje ben je!

  Hier gaat het goed. Vriendjelief gaat weer 2x per week revalideren. Met tegenzin maar het doet hem goed. En mij ook (Logje hierover volgt. Ooit ;-))

 4. Het lijkt me best heftig, zoveel diagnoses tegelijk krijgen. Maar nu heb je in ieder geval weer handvaten om verder te gaan, en kan je waarschijnlijk heel veel dingen uit het (recente) verleden plaatsen. Dat had ik in ieder geval wel toen ik mijn ASS-diagnose kreeg. Inclusief dat mijn depressies voor een aardig deel kwamen of verergerd werden omdat ik flink over mijn grenzen ging, omdat ik vond dat die dingen bij het basis sociaal doen hoorden. Niet dat het ineens allemaal opgelost is, maar als je moe bent is alles erger. En nu ik van mezelf die koptelefoon op mag houden in de supermarkt, ook met mezelf rekening mag houden ook als het minder lief en sociaal overkomt etc. ben ik minder vaak zo moe. Ik hoop heel erg dat het bij jou hetzelfde gaat brengen!

  1. Dat was het ook zeker. Maar het geeft ook nieuwe mogelijkheden en dat is wel heel fijn. En wat fijn dat je rekening mag houden met jezelf, zo iets moois!

 5. Wat heftig Ilona! Maar wel fijn dat er zoveel duidelijkheid is. Lijkt me heel fijn om veel structuur te hebben :) Vind dat zelf ook lastig gezien de omstandigheden. Wens je veel succes met je afstudeeropdracht!

 6. Wat heftig dat je met al die problematiek worstelt! Gelukkig gaat het weer wat beter met je en wat fijn dat je een behandelingsprogramma volgt. Zo kun je hopelijk stap voor stap weer een mooi zelfbeeld opbouwen en leren om ermee om te gaan. Evengoed mooi dat je dit deelt! Ik ben wel heel benieuwd geworden naar je boek, trouwens :) Waar gaat het over?

  1. Dankjewel! En het boek is geschreven voor jongeren die worstelen met een depressie en/of suïcidaliteit. Best een zwaar onderwerp wat ik behapbaar probeer te houden door er een geïllustreerd boek van te maken.

 7. Veel succes met je afstudeerwerk en met de komende therapieen. Vergeet niet, dat je naast die diagnoses ook nog een individue met creativiteit etc bent. Welke opleiding doe je?
  Je hebt gelijk, nu er weer meer struktuur komt, heb ook ik weer meer energie en zin om dingen aan te pakken. Gek eigenlijk, dat stuktuur zo belangerijk is, en dat je je psyche niet kunt dwingen, als het nodig zou zijn. Weer wat geleerd. Succes! En verlies de moed niet!

 8. Alle bewondering voor je, hoe je de schouders eronder wilt zetten.
  Dapper voorwaarts. Benieuwd naar je boek, spannend dat afstuderen. Succes gewenst.
  Wat betreft je vraag over het overleven van de crisis. In huize F. gaat dat prima, maar dat heeft denk ik veel met leeftijd te maken. Op je 71e schakel je wat makkelijker terug. ’t Is spijtig dat we niet met de caravan kunnen reizen, maar ook daar hebben ons al snel bij neergelegd. Je kan er wel narrig van worden, maar daar wordt het voor jezelf niet leuker van.

 9. Dat moet even binnenkomen, die diagnoses, maar bewonderenswaardig hoe je ermee om gaat en hoe positief je het bekijkt! Zoals je al zei in een andere post, jij bent niet die labels he. Jij bent Ilona! :)

 10. Dat is behoorlijk wat nieuws in relatief weinig woorden. Heftig wel, al die uitslagen, maar ook fijn dat er nu weer verder gekeken kan worden naar een passende therapie.
  Ik ben heel benieuwd naar het boek dat je hebt gemaakt. Hopelijk snel meer daarover;).

 11. Wat fijn dat het beter gaat en dat er een plan is. Bij mij werkt dat heel erg. Met mij ging het die eerste weken thuis ook niet helemaal goed, maar gaandeweg vond ik toch m’n weg en nu maak ik weer plannen, en heb ik inderdaad structuur en dat werkt bij mij ook zo goed.

  En ik ben erg benieuwd naar je boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *