Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

outfit 2

Hoe een opname voor mij was

outfit 3

Ik had nooit verwacht dat ik opgenomen zou worden op een psychiatrische afdeling. Maar ondanks dat gebeurde het toch. Iets wat niemand aan had zien komen en wat niemand bij mij had verwacht. Maar ik ontdekte ook dat velen niet weten wat zo’n opname inhoud.


En omdat ik mijn best wil doen het taboe te doorbreken, en ik het voor mijzelf beter kan verwerken door te schrijven, deel ik dit artikel met jullie.

Bodø 11 - opname

Op zondag 16 december werd ik opgenomen op de medium care afdeling van de acute psychiatrie, ook wel de open afdeling genoemd. Het is een plek waar ik dag en nacht verbleef. De opname werd gebruikt om mijn depressie enigszins onder controle te krijgen door middel van medicatie. Omdat het nogal een uitdaging was de juiste antidepressiva en slaapmedicatie te vinden duurde de opname uiteindelijk langer dan gepland.

Lees ook: 4 inzichten die ik kreeg tijdens mijn opname

Tijdens de opname hadden we op doordeweekse dagen een programma met verschillende activiteiten. Ook gesprekken met psychologen en psychiaters of verpleegkundigen was dagelijkse kost.

bodø 13 opname

Ik ben nu anderhalve week thuis, iets wat echt even wennen is. Opeens heb je niet meer te maken met groepsgenoten en is er geen 24/7 meer verpleging om je heen.

outfit 7

Ook moet ik weer even mijn ritme terug zien te vinden en er aan wennen om weer in mijn oude, vertrouwde omgeving te zijn. Want om na bijna 11 weken weer thuis te zijn, is toch best wel een stap. Maar wel een stap de goede kant op. Want na al die weken kan ik wel oprecht zeggen dat ik vooruit ben gegaan, en een heleboel handvatten mee heb gekregen.

Al met al kan ik dus stellen dat de opname me goed gedaan heeft. Ondanks dat ik nog een lange weg te gaan heb en het lang niet altijd makkelijk was.

Liefs,
Ilona

Mocht je zelf hulp nodig hebben of niet goed in je vel zitten, neem dan contact op met bijvoorbeeld je huisarts, want je mentale gezondheid is ontzettend belangrijk en iets om serieus te nemen.

22 reacties

  1. Ook jij schrijft dus open over je depressie. Ik ben er een groot voorstander van omdat zo het onbekende er van meer duidelijk wordt voor anderen.

  2. Dit is volgens mij het eerste artikel dat ik van je lees… Wat heftig lijkt me dat, 11 weken is ook niet niks. Goed om te lezen dat de opname je goed heeft gedaan! Ik heb ook ooit antidepressiva geslikt en vond dat toch ook geen pretje. Succes!

  3. Ik kan mij voorstellen dat het een groot verschil is om weer thuis te zijn. Maar het is inderdaad wel een stap in de goede richting. Goed om te horen dat het iets beter gaat en dat je veel handvatten hebt meegekregen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *