Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

depressie 3

‘Jippie ik heb een depressie’ | Jullie vragen

koud 2

Ik heb er de laatste tijd al regelmatig over geschreven, over mijn depressie. Aangezien ik merkte dat deze artikelen goed ontvangen werden besloot ik op Instagram te vragen of jullie nog een aantal vragen voor mij hadden. En die waren er zeker.

En mocht je je afvragen waar de titel van dit bericht vandaan komt, mijn beste vriendin was zo lief om te vragen of ik het artikel ‘alsjeblieft jippie ik heb een depressie kan noemen, want dit rijmt zo leuk’. En zoals ze heel terecht zei, ‘je moet het maar een beetje leuk maken want het is al k*t genoeg.’

Wat is jouw grootste leerpunt geweest tijdens je depressie?

Mijn opname is voor mij echt een onwijs leerzame periode geweest. En het grootste leerpunt voor mij is dan ook geweest dat het oké is om af en toe niets te doen. En dat je echt naar je lichaam moet luisteren, in plaats van jezelf constant voorbij te rennen en te veel te willen doen.

outfit 6

Wat zou je willen dat anderen weten over mensen met een depressie? Vaak is er een verkeerd beeld over

Ik vind dit een onwijs mooie vraag. En ik wil jullie vertellen dat mensen met een depressie echt niet lui zijn en dat het geen kwestie van ‘niet willen’ is. We zijn vaak zo uitgeput en overprikkeld dat het simpelweg niet meer lukt om iets te doen. En voor ons kunnen kleine dingen, zoals je aankleden soms al een hele opgave zijn.

tattoo 1

Hoe heb jij hulp gevraagd voor je depressie?

Het is voor mij inmiddels bijna een jaar geleden dat ik voor het eerst naar de huisarts ging, omdat het niet goed ging. De huisarts heeft mij uiteindelijk doorverwezen naar een psycholoog, iets wat niet helemaal soepel is gegaan. Dit heeft ertoe geleid dat ik volgende week ook pas daadwerkelijk bij een psycholoog kan beginnen. Maar de eerste stap is voor mij dus mijn huisarts geweest.

In hoeverre heeft je depressie invloed gehad op je relatie met vrienden en familie?

Ik heb zelf gemerkt dat mijn relatie met mijn familieleden ontzettend is veranderd. Zo ben ik closer geworden met mijn ouders, en ik kan ook zeggen dat een aantal familieleden me ontzettend gesteund hebben. Iets waar ik erg dankbaar voor ben.

Helaas zit er ook een mindere kant aan, want tijdens zo’n opname leer je je echte vrienden wel kennen. Het duurt niet heel lang voor je door hebt wie genoeg om je geven om je regelmatig even een lief berichtje of zelfs een kaartje te sturen.

depressie 4

Is een depressie voor altijd?

Nee, een depressie is zeker niet voor altijd. Wel is van te voren niet te voorspellen hoe lang het zal duren. Daarnaast kunnen depressies terugkeren en bij sommige kan een depressie uiteindelijk wel chronisch worden. Mocht je hier meer informatie over willen, kan je een kijkje nemen op de website van de Depressie Vereniging.

Ik wil jullie in ieder geval bedanken voor alle vragen. Ik had er nog meer binnen gekregen, maar heb er voor gekozen het voor nu bij deze vragen te houden.

Liefs,
Ilona


8 reacties

    1. Het ging bij mij nogal moeizaam met de doorverwijzing. Na 4 maanden op een wachtlijst te hebben gestaan wilde de desbetreffende psychologenpraktijk me alsnog niet behandelen, waardoor ik opnieuw doorverwezen moest worden en opnieuw moest wachten.

  1. Heel knap dat je zo open bent hierover! Een depressie is zeker niet voor altijd maar je blijft wel altijd een kanshebber om er weer in de raken. Narigheid wens je sterkte toe.

  2. Ik ben zo trots op jou, hoe je ermee omgaat en hoe je je openstelt ten opzichte van anderen. Je bent een toppertje ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *