Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

outfit 7

Afgelopen woensdag uploadde ik -eigenlijk zonder er echt bij na te denken- een foto, met eronder ’15 kilo zwaarder, maar ook 15 kilo gelukkiger’. Een post waar een hoop lieve reacties op kwamen, en waar ik dus graag nog even wat verder op inga. Want die 15 kilo kwamen me niet zomaar aanvliegen en ik had het er ook niet altijd even makkelijk mee.

outfit 7

Misschien was het je de afgelopen maanden al opgevallen, misschien volg je me nog niet zo lang en heb je geen flauw idee waar ik het over heb. Het is een onderwerp wat bij velen gevoelig ligt, namelijk het gewicht. De afgelopen maanden heb ik mijn lichaam flink zien veranderen, iets wat ik niet altijd even makkelijk vind, maar waar ik inmiddels oké mee ben.

Eigenlijk ben ik altijd al slank geweest. Als kind kreeg ik vaak de opmerking dat ik ‘niks woog’ en op moest passen dat ik ‘niet zomaar weg zou waaien’. Opmerkingen die niet altijd even leuk waren. Want ik wist heus wel dat ik tegen het dunne aan was, maar ik kon er nou eenmaal vrij weinig aan veranderen. Want eten, dat deed ik wel. Ik kwam alleen geen grammetje aan.

sunny days 4

Tot het moment dat ik startte met medicatie voor -onder andere- mijn depressie. Toen ging het allemaal vrij vlot. Binnen een paar maanden was ik al gauw 15 kilo gegroeid. En in eerste instantie was ik hier eigenlijk wel blij mee. Ik krijg eindelijk geen opmerkingen meer over dat ik te dun was, en vond het zelf eigenlijk ook mooier. Tot het punt dat ik ontdekte dat ik niet meer in al mijn kleding paste, dat was toch wel een pijnlijk puntje. Want het feit dat ik mijn kont niet meer in mijn nieuwe rokje of in mijn favoriete spijkerbroek krijg, is toch wel een dingetje.

Lees ook: Hé mooi mens

Waar ik aan de ene kant blij ben met het beetje gewicht, vind ik het aan de andere kant soms best lastig. Ik was altijd gewend dat ik kon eten wat ik wou, aankomen deed ik toch niet. En nu moet ik er opeens toch een beetje bij na gaan denken. Alhoewel ik me ook wel ben gaan beseffen dat gezond eten kan bijdragen aan een beter humeur. Dus wat dat betreft is het alleen maar goed dat ik er wat meer over na ben gaan denken. En uiteindelijk moet je geluk niet afhankelijk zijn van het getalletje wat de weegschaal aangeeft. Maar dat is natuurlijk een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

outfit 6: dr. martens met vintage overgooier en bershka trui inspiratie

Dus ja, ik ben aardig wat aangekomen. En aan de ene kant ben ik blij dat ik nu meer vrouwelijke vormen heb, maar aan de andere kant heb ik het er ook wel eens moeilijk mee. En dat is oké. Zolang je je liefde voor jezelf maar niet in de weg laat staan door het getal wat de weegschaal aangeeft. Want dat getal heeft verder helemaal niks met jou te maken.

Liefs,
Ilona

24 reacties

  1. Wat mooi dat je dit kan delen in zo’n kwetsbare post. Heel knap hoe je erin staat en hoe je ermee omgaat. Je ziet er prachtig uit, ook met 15 kilo meer! Het is inderdaad erg lastig als je lichaam opeens zo erg veranderd, maar des te knapper dat je jezelf kunt accepteren en er blij mee kan zijn! Dat straal je ook zeker uit. <3

  2. Ik herken heel erg de struggling met gewicht en hier wel of niet tevreden mee zijn. Soms heel lastig, maar hierbij blijf ik maar telkens voor ogen houden dat ik verder redelijk ‘gezond’ ben en dat dat het belangrijkste is.

  3. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt! Een halfjaar geleden startte ik met medicatie tegen chronische hoofdpijn en men waarschuwde mij nog dat dit invloed zou kunnen hebben op mijn gewicht. Nu ja, dat had het ook. In tegenstelling tot jou ben ik in een mum van tijd ontzettend afgevallen en daar schrok ik heel erg van. Ik voelde me toen helemaal niet goed in m’n vel. Inmiddels heb ik alweer een paar kilootjes kunnen terugwinnen en voel ik me weer wat sterker in m’n schoenen. En dat is uiteindelijk het belangrijkste: dat je je goed voelt in je lichaam!

    1. Jeetje, ik snap dat dat inderdaad ook echt wel vervelend is! En inderdaad, uiteindelijk is dat het belangrijkste, fijn dat dat inmiddels wel weer goed zit.

  4. Wat mooi dat je hier een stukje over schrijft! Kan me inbeelden dat het niet makkelijk was in het begin. Je ziet er op beide foto’s prachtig uit vind ik en ik vind het heel fijn om te lezen dat je het er minder moeilijk mee hebt nu.
    Ik ben zeker ook wel aangekomen maar ik weeg me niet en dat zorgt voor rust bij me. Ik weet dat als ik het zou weten ik me er ook onzeker over zou voelen, ook al zit ik nu echt super goed in mijn vel.

  5. Wat mooi, zo’n kwetsbare post! Ik vind je prachtig, maar uiteindelijk draait het erom dat we onszelf prachtig kunnen vinden. Ik vind gewicht zelf iets heel moeilijks. Ik lijk er weinig invloed op te hebben en dat vind ik heel moeilijk. Veel eten is aankomen? Prima. Weinig eten is afvallen? Ook prima. Maar zo werkt het bij mij niet. Het lijkt of de weegschaal willekeurige getallen aangeeft. Ik ben daarom bezig om te leren om niet naar dat getal te kijken of naar kledingmaat. Maar het is nog een hele weg en ik vind het supermoeilijk. Jouw blog van vandaag geeft me weer een boost. Dankjewel voor je openheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *