Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

enig kind 2 baby feitjes

Paarse vrijdag: Zo kwam ik uit de kast

Het feit dat ik niet op jongens val, heb ik nooit verborgen. Maar dat ik op meiden val strooi ik ook niet rond. Om de doodsimpele reden dat ik vind, dat als jij niet vertelt dat je hetero bent, ik ook niet hoef te vertellen dat ik dat niet ben. Want dat ik op hetzelfde geslacht val, maakt me niet anders. Maar aangezien het vandaag Paarse vrijdag is maak ik een uitzondering.

enig kind 2 baby feitjes

Ik heb dus besloten vandaag mijn verhaal wel te vertellen. Omdat uit de zogenoemde kast komen, niet altijd makkelijk is. En omdat het paarse vrijdag is.

Ondanks dat ik wist dat mijn ouders het zouden accepteren, vond ik het niet makkelijk om er voor uit te komen. Op de middelbare school was ik er nooit voor uitgekomen, maar een aantal mensen had het vermoeden. En daar werd nou niet bepaald leuk op gereageerd.
Ik vond het dus doodeng om er openlijk voor uit te komen. Eng om te vertellen, dat ik verliefd was. Maar dat de persoon waar ik verliefd op was, geen jongen maar een meisje bleek te zijn.

haarverf 1 crazy color violette paarse vrijdag

Als ik schrijf, krijg ik vaak vrij makkelijk mijn woorden op papier. Maar wanneer ik iets face to face bespreek, gaat dit me vaak toch wat minder makkelijk af. Ik ben aardig lomp, voor subtiliteit moet je echt niet bij mij wezen.

Lees ook: Labels zijn voor kleding

Het kwam er dus ook nogal onhandig uit. Mijn moeder stond te koken, mijn vader zat op de bank de krant te lezen. En nogal uit het niets kwam het er uit; ‘Thyrza (inmiddels mijn ex-vriendin) en ik vinden elkaar leuk.’ Bam. Duidelijk was het in ieder geval wel. Het was even wennen, maar mijn ouders waren er eigenlijk vrijwel direct oké mee.

De mensen in mijn directe omgeving waren er verder vrij snel over op de hoogte. En ook hier reageerde iedereen eigenlijk heel fijn. En toen ik er openlijk voor uitkwam door een foto op Instagram te delen, kreeg ik ook alleen maar leuke reacties. Iets wat ik niet had verwacht, gezien de reacties die ik op de middelbare school had gehad. Maar iets waar ik heel blij mee ben. Want uiteindelijk maakt het me niet anders dan wie dan ook. Want naar mijn mening maakt het geslacht helemaal niks uit, zolang jij je er maar goed bij voelt.

Wat ik dus wil zeggen, is dat je het jezelf vaak onnodig lastig maakt door het voor je uit te blijven schuiven. Ik weet dat niet iedereen zoveel geluk heeft als ik, maar ik hoop vooral dat de mensen in je directe omgeving je gewoon kunnen accepteren zoals je bent. Of je nou op mannen of vrouwen valt, of misschien wel beide. Ook helemaal oké.

Liefs,
Ilona

18 reacties

  1. Ik had ook nog nooit van paarse vrijdag gehoord. Het doet er voor mij inderdaad ook niet toe of iemand op mannen of op vrouwen valt. Vreemd ook dat er in deze tijd nog steeds zo raar op gereageerd wordt. Maar dat gebeurt wel helaas. Dus ik snap ook best dat het lastig is om het te vertellen. Ik vind de manier waarop jij dat gedaan hebt geweldig! Je hebt gewoon verteld dat je een nieuwe liefde had. En daar draait het om! Niet om het feit of dat nou een man of een vrouw is. Fijn dat er zo goed op gereageerd werd.

  2. Mooi verhaal! Het moet ook helemaal niks uitmaken, natuurlijk. En wat je zegt: mensen vertellen het ook niet als ze hetero zijn, dus waarom zou je het wel moeten vertellen als je dat niet bent?

  3. Ik had geen idee dat het vandaag paarse vrijdag is. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft en er zo open over bent! Het lijkt mij niet altijd makkelijk om geen hetero te zijn, net wat je zegt, er wordt zo’n hele heisa van gemaakt over dat uit de kast komen. Ik als hetero heb dat ook nooit hoeven doen, dus waarom zouden homo’s, lesbisch of biseksuelen dat wel moeten doen?
    Wat fijn dat jouw omgeving destijds zo positief reageerde! Dat is denk ik al een hele last van je schouders. :-)

  4. Misschien heel slecht maar ik ken paarse vrijdag niet. Wel een goed idee trouwens, als mensen niet praten over hun relatievorm dan hoef jij dat ook niet. Ik vind dat overigens steeds vaker persoonlijk en hoewel ik het zeker niet verberg dat mijn ex’en vrouw waren, wil ik het er eigenlijk niet over hebben ook niet.

  5. Ik wist niet dat het paarse vrijdag was! Weer wat geleerd. In leef altijd graag met de veronderstelling dat het in Nederland geen punt is wat je seksuele oriëntatie is. Ik vind het altijd vrij irrelevant.

  6. Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht, dat je inderdaad ook niet constant hoeft te ‘verdedigen’ dat je hetero bent. Ik vind jouw manier van wel/niet delen dan ook eigenlijk heel mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *