Vooroordelen over enig kind zijn

enig kind 1 baby
enig kind 1 baby

Mijn gehele leven word ik al onderworpen aan vooroordelen, omdat ik enig kind ben. Ik zou eenzaam zijn, alles krijgen wat ik wil en het zou makkelijker zijn voor mijn ouders. Vandaag wil ik echter even de tijd nemen om een aantal vooroordelen te ontkrachten, want zo erg is het niet om de enige te zijn.

Een tijdje geleden was ik samen met een vriendin, toen dit onderwerp aan bod kwam. En onwijs enthousiast zei ze, dat ik hier zeker een artikel aan moest wijden. Dus Amrutah, bij deze, bedankt voor de inspiratie.

enig kind 4 baby
Hoe leuk, als klein kind droeg ik al van die leuke pakjes

Verwend zijn

Het eerste vooroordeel wat ik wil ontkrachten, is dat je al enig kind alles krijgt wat je wil. Zo is het bij ons nooit gegaan, en mijn ouders hebben me bewust geleerd dat als je iets wil, je hiervoor moet werken en sparen. Ik werk dan ook al sinds mijn 15e. Eerst begon ik in de snackbar, en inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf. Je kan in ieder geval wel stellen dat ik altijd gewerkt heb voor de dingen die ik kocht en deed. En dat ik enig kind ben betekent dus niet dat ik alles van mijn ouders krijg. Gelukkig niet.

Je bent eenzaam

Ik geef toe, ik ben soms een einzelgänger. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn en mijn eigen ding te doen. Dit betekent echter niet dat ik niet sociaal ben. Ik zal niet de eerste zijn die iets zegt of voorstelt, maar over het algemeen weet ik me prima te redden. Ik denk zelfs dat ik, doordat ik geen broertjes of zusjes heb, ik juist makkelijker contact met anderen leg. Omdat ik dit gewend ben.

Ik heb minder sociale vaardigheden

Dit heb ik wel zo vaak gehoord. Het werd tegen mijn ouders, maar ook regelmatig tegen mij gezegd. Als enig kind zou ik eenzaam zijn en niet weten hoe ik me moest vermaken. Maar ik zal je eens wat vertellen. Doordat ik altijd ‘alleen’ ben geweest, weet ik me juist heel goed te vermaken. Als kind kon ik uren buiten spelen met buurjongetjes en buurmeisjes, maar ik kon ook gerust uren bezig zijn met knutselen. Ik wist mezelf altijd wel bezig te houden. Nog steeds overigens.

Lees ook: Soms voel ik me best volwassen

Makkelijker voor ouders

Ik geloof best, dat het makkelijker kan zijn om ‘maar’ (ugh) een kind te hebben. Maar dit is denk ik veel meer afhankelijk van het karakter van je kind(eren) dan van het aantal. Ik ben zelf nooit de moeilijkste geweest, maar af en toe hadden mijn ouders hun handen ook zeker vol aan me.

enig kind 2 baby

Niet kunnen delen

Oké ik geef het toe, ik ben niet heel goed in delen. Maar zolang je het netjes vraagt is het geen enkel probleem. Dus dat ik alleen opgegroeid ben betekent niet dat ik alles voor mijzelf wil houden. Wel ben ik gehecht aan mijn spulletjes en vind ik het vervelend als mijn volgorde van bijvoorbeeld mijn potloden overhoop gehaald wordt.

Welk vooroordeel hoor jij vaak over enig kind, of juist meerdere kinderen hebben? Ik vond dit trouwens de perfecte gelegenheid om even wat kinderfoto’s met jullie te delen.

Liefs,
Ilona

Volg me

Instagram | Facebook | Pinterest

40 reacties

 1. Hey, ik kwam hier via een linkje van Sofie. Blij om te lezen dat het goedkomt zo met enige kinderen :p
  Mijn zoon blijft waarschijnlijk ook alleen en als ik zie hoe leuk hij met zijn nichtje speelt (ook enig kind), dan vind ik het soms jammer dat er geen nummer twee komt. Maar soms is dat niet echt een keuze … Zwangerschap 1 was al een half mirakel.
  Ik ben ervan overtuigd dat hij ook wel sociale vaardigheden en delen etc zal leren in de crèche en op school. Ikzelf heb een zus die zeven jaar jonger is dus daar heb ik ook niet veel aan gehad als kind.

  1. Het is inderdaad (helaas) niet altijd een keuze. Maar die sociale vaardigheden leert hij zo inderdaad ook wel, ik denk juist dat je als enig kind nog net wat makkelijker contact met andere kinderen legt, omdat je geen broek/zus hebt om naartoe te gaan.

 2. Mensen zullen altijd vooroordelen hebben. Ik zie liever ouders doe bewust voor 1 kind kiezen en dat goed doen dan dat ze er nog 1 ‘nemen’ om het vervolgens (financieel) niet meer aan te kunnen.

 3. Wat een leuke blog zeg! Ik vind het een beetje naar om te lezen dat mensen die vooroordelen hebben over het zijn van enige kind. Omdat je geen broers of zussen hebt, wil dat niet meteen zeggen dat je niet sociaal vaardig bent of extreem wordt verwend. Heel goed dat je hier deze vooroordelen ontkracht! Leuk ook dat je foto’s van jezelf als baby hebt gebruikt, heel schattig!

 4. Waarom zijn er die vooroordelen…als ouder doe je je best en dat is genoeg.
  En je maakt keuzes…kan alleen maar goed zijn.
  Zelf ben ik de laatste van de rij van 8 maar intussen ook oma van 8 kleinkinderen en geniet van ieder persoontje.
  Leuke fototjes en ja je zag er leuk uit :)
  Groetjes

 5. Wat ontzettend herkenbaar! Ik ben ook enig kind, maar alles behalve een einzelganger, verwend of minder sociaal. Ik vind dat zulke stomme vooroordelen. Maar waarschijnlijk heb ik zelf ook zat vooroordelen.
  Wel heb ik áltijd een zusje gewild. Dit stond ook vrijwel altijd op mijn lijstje aan Sinterklaas. Maar deze kreeg ik niet. Ik vind dat nog steeds jammer, maar ik snap wel dat het met de zorg voor mij het bij mijn ouders er gewoon niet van kwam.

 6. Wij kozen bewust voor 1 kindje, maar letten er goed op dat we hem niet verwennen. Dus neen, Tuur krijgt hier zeker en vast niet alles wat hij wil. En hij is een druk kindje, dus of dat dan effectief makkelijker is, laat ik netjes in het midden :-) Sociaal is hij wel en dat stimuleren we ook door hem bijvoorbeeld te laten deelnemen aan kampjes. En delen heeft hij intussen ook al geleerd :-) Dus heel wat van die vooroordelen kloppen niet. En daar ben ik net als jij alleen maar blij om :-)

 7. Zelf heb ik altijd het idee gehad (uit de ervaringen van een vriendin) dat het enige kind vaak wat strenger op opgevoed wordt, juist omdat ouders bang zijn hun kind teveel te verwennen!
  Zelf ben ik kind 4 uit een rij van 10 en altijd een beetje jaloers geweest op dezelfde vriendin, nu niet meer hoor!
  Een van mijn zussen heeft 1 zoon en maakt zich ook zorgen over de toekomst wanneer zij er niet meer is. Gelukkig zijn neef en mijn man en ik erg close dus we kunnen haar geruststellen!

 8. Leuk artikel. En alsof je minder sociaal en eenzaam bent wanneer je een enigst kind bent. Je kunt namelijk ook gewoon vrienden hebben. En al heb je 5 broers/zussen, dan kun je je alsnog heel eenzaam voelen.

  Bettie

 9. Ik ben zelf ook enig kind en eveneens kreeg ik enkele vooroordelen voorgeschoteld. Zoals ‘ik ben verwend en krijg alles van mijn ouders’, terwijl ze mij geleerd hebben dat je niets zomaar kan krijgen. Ook heb ik nooit om veel gevraagd thuis en was ik tevreden met wat ik kreeg. Ik heb in het opgroeien wel een broer of zus gemist, maar het leven heeft nu eenmaal beslist dat ik enig kind zou zijn. Toch zijn er dingen waar ik schrik voor heb in de toekomst.. Wat als mijn ouders er op een dag niet meer zijn? Op wie moet ik dan terugvallen? Deze vragen spoken de laatste tijd (door het recent overlijden van oma) wel vaak door mijn hoofd..

 10. Jeugdfoto’s zijn altijd leuk om te zien!
  Alle punten die jij noemt zou ik van mezelf ook kunnen zeggen.. en ik ben er eentje van acht..! :-) Ook als je in een groot gezin opgroeit, heb je behoefte aan je eigen plekje, wil je soms ook weleens alleen spelen (of met vriendinnetjes ipv zusjes) en heb je ook graag je éigen spulletjes. Maar die broers en zussen zijn wel een hele fijne basis in je jeugd.. je kúnt alleen zijn, maar ook altijd gezelschap hebben als je dat wilt en dat is best fijn.
  Dat ouders aan meer kinderen hun handen meer vol zouden hebben klopt niet echt.. de oudere broers en zussen houden de kleintjes vaak ook wel bezig.. en helpen bovendien wel mee in de opvoeding en in het huishouden hè, terwijl ouders van eentje die zélf bezig moeten zien te houden..! ;-)
  Zo is er voor alles wat te zeggen en ontloopt het elkaar niet zoveel denk ik. :-)

 11. Wat leuk om eens zo’n artikel te lezen! Ik kan me voorstellen dat zo’n vooroordelen wel eens vervelend kunnen zijn als die totaal niet waar zijn. Ikzelf heb een zusje en twee broertjes, en dat was vroeger ook niet altijd een feest, haha! Ik heb me vroeger ook wel eens eenzaam gevoeld, dus dat heeft niks te maken met enig kind zijn. Of je nou alleen of met z’n vieren bent, ik denk dat er overal wel wat is.

  1. Ik geloof best dat dat inderdaad ook niet altijd even leuk is, haha. En inderdaad, het heeft waarschijnlijk meer te maken met wie je zelf bent dan je gezinssamenstelling

 12. Schattige foto’s! ^^ Als ik mama zou worden, heb ik ook in mijn hoofd dat ik 1 kindje wil maar mijn vriend komt dan ook aanzetten met de vooroordelen die jij hier noemt. Terwijl wij dan wel de ouders zullen zijn dus wij beslissen hoe we ons kind opvoeden dus als we het niet te veel verwennen, zal het ook geen verwend kind zijn. Denk ik dan :p

 13. Leuk, die kinderfoto’s!
  Eigenlijk herken ik me in heel veel dingen, zoals het slecht kunnen delen, terwijl ik ben opgegroeid in een vrij groot gezin. Volgens mij zijn dat meer karaktertrekken dan gevolgen van je opvoeding. Het zal uiteraard een rol spelen, maar het zegt echt niet alles. Ik ben bijvoorbeeld ook heel graag alleen. Je zou ook kunnen zeggen dat dat juist is omdat ik ben opgegroeid tussen ‘herrie’. Ik denk het niet. Ik denk dat dat is wie ik ben. Punt;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *