Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

vooroordelen over lesbiennes 1 love is love

Vooroordelen over lesbiennes ontkracht

Over het algemeen schreeuw ik niet in de rondte dat ik op vrouwen val, maar als het onderwerp ter sprake komt heb ik er geen problemen mee om het op tafel te gooien. Hierbij kom ik echter nog wel eens in grappige situaties terecht waarbij ik ontdek dat niet alle vooroordelen over lesbiennes helemaal kloppen.

vooroordelen over lesbiennes 1 love is love

Lesbiennes gedragen zich mannelijk

We hebben een kort kapsel, dragen een geruite blouse met een baggy jeans en drinken bier. Dit is een beeld wat nog best wel veel mensen voor ogen hebben. Maar geloof me, we zien er lang niet allemaal mannelijker uit. Ja, ik draag wel eens mannenkleding, maar ik loop met hetzelfde gemak in een jurkje. Mijn haar is niet bepaald kort maar ik drink dan wel weer bier. Wat ik hiermee duidelijk probeer te maken is dat niet elke lesbienne er hetzelfde uitziet. De een is mannelijker, waar de ander juist ontzettend vrouwelijk is.

We worden verliefd op elke vrouw

Op de middelbare school was ik niet openlijk uit de kast, voor mezelf overigens ook nog niet. Toch hoorde ik wel eens meiden die bang waren dat een lesbische vriendin hun ook leuk zou vinden. Maar maak je geen zorgen, dat we op vrouwen vallen betekent niet dat we ook daadwerkelijk voor elke vrouw vallen. Als hetero val je toch ook niet voor elke man?

Lees ook: Labels zijn voor kleding

We hebben een hekel aan mannen

We vallen op vrouwen en moeten dus ook niks van mannen weten. Opnieuw een stelling uit de categorie vooroordelen over lesbiennes. Dat we niet verliefd worden op mannen betekent niet automatisch dat we niks van ze moeten weten. Sterker nog, ik kan het heel goed vinden met mannen, maar dan wel puur op vriendschappelijk vlak.

vooroordelen over lesbiennes 2 love is love

We zijn in voor een trio

Eerlijk? Ik word altijd een beetje pissig op mannen die direct denken aan het hebben van een trio. Het feit dat ik op vrouwen val betekent -voor mij- dat ik geen behoefte heb aan intiem contact met mannen. En het betekent dus niet dat mijn vriendin en ik je wel eens tussen ons in wil hebben. Het zorgt er alleen maar voor dat ik direct klaar ben met het gesprek.

Het is te genezen

Dit vind ik altijd toch wel een pijnlijk puntje, wanneer is te genezen valt betekent het namelijk dat je ziek bent. En helaas zijn er vandaag de dag inderdaad nog steeds mensen die homoseksualiteit als ziekte zien. En mensen die dus geloven dat je er van genezen kan worden. Maar homoseksualiteit is alles behalve een ziekte. Het is gewoon wie je bent als persoon.

Welke vooroordelen heb/ken jij over lesbiennes?

Liefs,
Ilona

32 reacties

 1. Gek he, die vooroordelen! Ik ben zelf biseksueel en vooral de trio opmerking komt veel ter sprake. Ook dat biseksualiteit een fase is, dat je niet kan kiezen o.i.d. wordt vaak gedacht. Heel vervelend!

 2. Ik moest een beetje lachen om je eerste zin. Ik gooi mijn sexuele voorkeur ook niet op tafel. Ik zie niet in waarom lesbiennes dat wel zouden moeten doen. Ik heb geen vooroordelen. Wat mij enorm stoort is dat er altijd gedaan wordt of Nederland zo tolerant is. Ohhh, de Pride! Geweldig toch dat dat kan hier? Ja, die ene dag in het jaar. Tuurlijk, er kan een hoop hier. En er zijn landen waar het veel erger is. Maar ik heb vrienden die niet hand in hand met hun partner over straat durven in Amsterdam. Dat vind ik erg.

  1. Goed punt. Toen ik een tijdje geleden de opmerking ‘waarom heb je dat niet eerder verteld’ voorgeschoteld kreeg vroeg ik ook bloedserieus waarom zij mij dan niet had verteld dat ze hetero is. Toen bleef het stil.
   En inderdaad, het is erg dat dat niet overal kan, wat dat betreft valt het nog best tegen inderdaad.

 3. Geen vooroordelen hier. En het wordt hoog tijd dat iedereen die eindelijk eens laat varen. Zelf was ik in mijn jonge jaren tot over mijn oren verliefd op een hartstikke leuke vent, maar het werd al snel duidelijk dat het tussen ons niet zou worden. We werden goede vrienden, veel waard!!

 4. Je kunt wel zien wie het mannetje en het vrouwtje is Die is ook zo erg. Dat ze het toch in een bekend hetero model willen persen.

 5. Wat stom eigenlijk dat mensen van die vooroordelen hebben. En dat er gewoon mensen zijn die denken dat je een ziekte hebt.. Je bent gewoon wie je bent, klaar.

 6. In mijn vriendenkring ken ik verschillende homo’s en heb hier absoluut nooit een vooroordeel over uitgesproken of zelfs nog niet over nagedacht. Ik respecteer elke vorm van liefde, vriendschap, .. Er zijn altijd mensen die het beter weten en onnodige commentaar uiten. Commentaar die voor de ander heel kwetsend kan zijn. Dat moeten we mensen toch eens dringend gaan afleren, niet?

 7. Ik herken ze allemaal van horen zeggen, want ik kijk zelf gelukkig heel anders hier tegen aan. Toch deze vooroordelen waren toen ik jong was, echt wat men zei. Ik hoop toch echt dat dit tegenwoordig anders is, maar je houdt altijd mensen die zo kortzichtig denken.

  1. Gelukkig maar. En er zijn genoeg mensen die nog steeds dit soort uitspraken doen, maar tegenwoordig besef ik me dat zij inderdaad gewoon kortzichtig zijn en de fout niet bij mij ligt.

 8. Sommige vooroordelen zijn toch echt te gek voor woorden.
  Ik denk dat er niet zoiets bestaat als ‘de’ lesbienne. Ieder mens is nu eenmaal anders, heeft zijn of haar eigenschappen en gewoontes. Dus voor die ene lesbische vrouw die zich mannelijk kleedt, zijn er zoveel andere die dat niet doen. Of voor die ene gay man die een hekel heeft aan vrouwen, zijn er zoveel die net veel vriendinnen hebben. Of voor die ene agressieve heteroman zijn er (gelukkig) veel zachtaardige mannen. Of niet alle heterovrouwen zijn dol op prinsessenjurken (oke, dit gaat over mijzelf ;) )
  Er is nu eenmaal geen standaardmens, en dat is misschien maar goed ook :)

 9. Ik heb ook al eens horen zeggen dat je ‘gewoon de juiste man nog niet bent tegen gekomen’. Vond ik ook een goeie. Ik zou er echt de kriebels van krijgen als mensen met zo’n onzin komen aandraven.

 10. Goed gezegd! Ik denk dat er ook positieve dingen zijn, bijvoorbeeld dat er geen standaard familie verwacht wordt. Je hebt meer ruimte om daar zelf te beslissen. Huisje boompje beestje is op de standaard hetrorelatie van toepassing. Dus zie het positief en richt je leven zo in als het zelf wilt.

 11. Hm, ‘we worden verliefd op elke vrouw’ vind ik zó’n gek vooroordeel. Die vrouwen zijn toch ook niet bang dat alle heteromannen verlief op hen worden? Dat zou volgens mij dan net zo ‘reëel’ zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *