Wanneer je opgroeit in Drenthe…

outfit 1 heide in bloei drenthe

Zoals je misschien wist, of misschien ook niet, ben ik opgegroeid in Drenthe. Een plek waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds woon. En ondanks dat ik hier uiteindelijk wel weg wil, heb ik me hier prima vermaakt. Het leuke aan studeren in een andere provincie is echter dat je de verschillen soms echt wel merkt. En aan de volgende dingen merk je dus aan dat ik uit het Noorden kom.

outfit 1 heide in bloei drenthe

…zet je de auto op de dam
Regelmatig heb ik hier vreemde blikken over gekregen. Het blijkt dus dat jullie in de rest van Nederland de auto ‘gewoon’ op de oprit zetten. Maar hier in Drenthe zetten we onze auto op de dam. En waar de rest van Nederland denkt dat wij onze auto letterlijk op een dam hebben gezet, betekent het gewoon dat onze auto op de oprit staat.

…groeten we iedereen
Van de buurman die wandelt met de hond tot aan de buschauffeur, we groeten hier iedereen die we tegen komen. En zowel bij het instappen als het verlaten van de bus, groeten we de buschauffeur altijd vriendelijk.

opname kliniek vorst

…zijn de deuren en de ramen los
Wanneer je iemand hier hoort roepen dat ‘de deur los is’, betekent dat niet dat de deur ook daadwerkelijk los hangt. Je hoeft niet spontaan in paniek te raken, we zeggen op deze manier gewoon dat de deur (of het raam) open staat.

…vragen we waar je weg komt
Het woord vandaan gebruiken we hier gewoon niet. Dus in plaats van de vraag ‘waar kom jij vandaag?’, vragen wij je waar je weg komt. Ik weet dat het officieel geen correct Nederlands is, maar toch trap ik er regelmatig in. Komt misschien ook dat ik tot ik in Zwolle ging studeren altijd dacht dat dit gewoon ABN was.

Lees ook: Vandaag wil ik even zeuren over | Deel 4; treineditie

…gaat het best
Hier in het Noorden zijn wij over het algemeen niet zo enthousiast maar juist wat terughoudender. Je zou ons dan ook niet zo gauw horen zeggen dat het keigoed gaat, om maar even een voorbeeld aan de Brabanders te nemen. Nee, hier giet t wa.

…slaan we neefjes plat
Dit is een onderwerp waar ik een keer goed om heb gelachen. Een kennis van mij, vertelde me een keer dat hij ’s ochtends een keer chagrijnig vertelde dat hij die nacht allemaal neefjes dood had geslagen. (Hij verbleef aan de andere kant van het land). Iedereen had hem vervolgens vol schrik aangekeken, want blijkbaar noemt de rest van Nederland het gewoon muggen. Terwijl wij de kleine mugjes hier dus neefjes noemen.
Dit was ook nieuw voor mij.

…is het openbaar vervoer niet geweldig geregeld
Als je de trein hebt gemist, pak je gewoon de trein tien minuten later. Of je pakt even snel de tram. Maar zo gemakkelijk gaat het hier dus niet. De bussen rijden 1 tot 2 keer in het uur, en trams en metro’s hebben we hier dus niet. En als je pech hebt, en helemaal in the middle of nowhere woont, gaat er soms maar 1 of 2 keer per dag een bus. Dit is dus een van de redenen dat we voor veel dingen hier de fiets pakken. Is vaak gewoon een stuk makkelijker. En we hebben nou eenmaal ook veel fietspaden en ruimte voor fietsers hier in Drenthe.

Wat mis typisch voor jouw woonplek?

Liefs,
Ilona

30 reacties

 1. Ik kom zelf uit Beilen (onder Assen) en dit is allemaal zo waar. Ook nog zo’n dingetje is dat wij plastic puutjes hebben in plaats van plastic zakjes, dat snappen ze in het westen ook niet.

 2. Hier herken ik het een en ander van familie die daar woont. In een piepklein plaatsje.
  ik woon in Oost-Brabant. Een ander dialect maar ook overeenkomsten.
  Het platteland hè.

 3. Hahaha neefjes platslaan doet me echt denken aan de Donald Duck. Grappig om te lezen, ik weet eigenlijk heel weinig van Drenthe (kom zelf uit Rotterdam en woon nu in Amsterdam, ik weet niet of je hier echt van die dingen hebt die je nergens anders zegt/doet? Maar misschien komt dat gewoon omdat ik het zo gewend ben …)

 4. Wat grappig! Ik wist niet dat er zo veel grote verschillen waren. Vooral de ramen/deuren los en de auto op de dam zetten kende ik nog niet. Zelf kom ik uit Zuid-Holland en kennen wij deze termen inderdaad helemaal niet. Weer iets geleerd. Van het OV lijkt het me wel vervelend dat de bus maar eens in het uur rijdt en er geen metro’s en dergelijke zijn. Zelf ben ik zo gewend dat de bus elke 12 minuten vertrekt en reis ik dagelijks met de metro naar de universiteit!

 5. Ha, met plezier gelezen en alles herkenbaar, maar dat kan ook niet anders met roots in het Oost’n.
  en werkervaring in Groningen.
  Niet stoppen met groeten, juist doorgaan dat zet hopelijk de ander aan het denken.

 6. Hahaha! Ik heb weer wat nieuwe dingen geleerd. Ik vroeg me al lezend al af of er dan zoveel dammen in Drenthe waren, maar niet dus haha. Neefjes ook nog nooit van gehoord! Dat begroeten en het openbaar vervoer herken ik wel, aangezien ik uit een Brabants dorp kom waar dat ook zo was.

 7. Aanrijden, afgewerkt, mik allemaal woorden die ik anders gebruik. Mik is brood terwijl het voor mij mond is. Ik vertrek Frans rijdt aan het went hoor die taal. Behalve mee, dat is echt elke keer anders. Want het moet mee en dat betekent gelijk of het moet ook in de auto. Andere dingen die me hier vooral opvallen is dat mensen met ene migratie achtergrond aangegaapt worden.

 8. Haha, leuk dit! Van die neefjes en dam ipv oprit had ik nog nooit gehoord. Deuren en ramen die los en vast zitten heb je ook in Nijmegen. Dat vond ik altijd zo raar. Slecht OV en elkaar groeten herken ik dan wel weer van mijn Limburgse dorpje :)

 9. Wij zetten de auto ook op de dam (Gelderland) maar het lijkt hier wat minder gebruikelijk te worden.
  Al enig idee waar je naartoe zou willen?
  Bedenk dat je die vriendelijkheid niet overal zult vinden.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in, werd in Zwolle ook regelmatig gek aangekeken als ik mensen groette, dus daar ben ik maar mee gestopt.
   Maar ik wil uiteindelijk de richting van Zwolle/Apeldoorn op :)

 10. Hier groeten we ook iedereen hoor, maar dat is puur hier op het dorp. Er wonen minder dan 400 mensen incl. buitengebied dus de meeste mensen kennen elkaar wel.
  We hebben hier gewoon horren dus we hoeven de neefjes die plat te slaan xD

 11. Heerlijk, zo’n blogje. Ik herken het wel dat sommige woorden of uitdrukkingen heel normaal zijn en dat je dan pas laat ontdekt dat ze dat in de rest van Nederland niet zeggen. Toen ik verhuisde, ging ik slechts tien kilometer verderop wonen en toch verbaasde ik me over hoe anders het op het platteland gaat dan in het grotere dorp waar ik opgroeide. Hier zet serieus niemand zijn/haar fiets op slot. Als je langs de supermarkt loopt, heb je de fietsen gewoon voor het uitzoeken. Echt bizar. Ik kan er ook niet aan wennen en zet nog steeds heel consequent overal mijn fiets ‘gewoon’ op slot.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in!
   En ik wil hier eigenlijk weg omdat de creatieve industrie hier achter loopt en het als zelfstandig ondernemer gewoon een stuk slimmer is om richting de regio Zwolle/Apeldoorn te gaan dan in Assen te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *