Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

bodø 13 opname

Wat betekent vrijheid voor jou?

Ik vind het ontzettend mooi dat we elk jaar weer stil staan bij onze vrijheid. En om hier even extra bij stil te staan deel ik wat vrij zijn voor mij betekent, maar ik ben ook ontzettend benieuwd naar wat vrijheid nou betekent voor jou!

Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individuen om deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer.

Vrijheid is een begrip wat iedereen op zijn of haar manier kan interpreteren. Voor mij betekent het dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat de mensen om me heen me accepteren zoals ik ben. Dat ik me niet tegen laat houden door de mening van anderen en dat ik mijn eigen gevoel volg.

outfit lesbos 2

Maar ik voel me juist vrij wanneer ik aan het reizen ben. Wanneer ik kan genieten van de cultuur van andere landen of wanneer ik het lang langzaam onder me door zie glijden vanuit het vliegtuig.

En nu hetgene waar ik zo benieuwd naar ben:
Wat betekent vrijheid voor jou?

Liefs,
Ilona

13 reacties

 1. Voor mij betekent vrijheid ook vooral kunnen gaan en staan waar ik wil, en mezelf mogen zijn en mogen uiten. :) En het is een recht, voor iedereen.

 2. Ik vind juist dat vrijheid beperkingen geeft. Omdat als de een alleen maar doet wat hij/zij wil, dat een ander heel erg kan beperken.
  Vrijheid is voor mij dus aan de ene kant mogen zeggen wat ik wil, maar aan de andere kant mag dat nooit een ander diep kwetsen.

 3. Mooi beschreven! Ook dat vrijheid een stukje geaccepteerd worden is zoals je bent :) Ik herken me in je hele beschrijving eigenlijk en ben ook ongelofelijk dankbaar dat ik die vrijheid heb en ervaar!

 4. Misschien is het omdat ik er veel mee bezig ben maar ik vind dat we steeds minder vrij zijn. Discriminatie is aan de orde van de dag en hoe hard moeten mensen niet werken om een beetje een huis te kunnen betalen.

 5. Prachtige foto’s! Vrijheid betekent vandaag voor mij echt dat ik dankbaar ben dat ik in een vrij land mag leven. Ik denk terug aan allen die daarvoor hebben gestreden. En ik denk aan allen die oorlogstrauma’s meedragen.

  1. Dankjewel! En dat is inderdaad een heel mooi iets. Wat dat betreft zijn we toch wel bevoorrecht dat we in het westen leven denk ik.

 6. Voor mij is vrijheid kunnen zijn wie ik ben en kunnen doen wat ik wil doen. En ook geaccepteerd worden om wie ik ben, incl mijn depressies die komen en gaan.

  1. Mooi om te horen wat vrijheid voor jou betekent. Wel vervelend dat jij ook last hebt van depressies. Maar het is iets moois als je omgeving je accepteert inclusief je mindere periodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *