Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

5 tips om negativiteit makkelijker los te laten

Niet alles gaat altijd goed, niet alles is altijd leuk. Maar je maakt het jezelf niet makkelijker als je blijft hangen in het negatieve. Dus soms is loslaten beter dan vast blijven zitten in negatieve emoties die je opslokken. Daarom vandaag een aantal tips die je helpen om negativiteit makkelijker los te kunnen laten.

Invloed op je reactie

Op sommige gebeurtenissen of reacties heb je geen invloed. Sommige dingen gaan zoals ze gaan. Daar kan je niks aan veranderen. Maar waar je wel invloed op hebt, is hoe je er mee om gaat. Of je je er door in de negativiteit laat slepen, of er de positieve les uit probeert te halen. Kijkt naar mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Door emoties gaan

Negatieve emoties horen er ook bij. Dus soms is de enige oplossing ze eerst te voelen, om ze daarna los te kunnen laten. Alle emoties mogen er zijn en moeten er op zijn tijd uit. Geef ze de ruimte zodat andere emoties daarna ook weer de ruimte kunnen krijgen.

bootvakantie 14

Kijk naar wat er wel is

Het is soms makkelijk om te kijken naar alles wat slecht gaat. Alles wat je niet hebt. Maar draai het om. Kijk naar wat je wel hebt. Wat er wel is. Wie er wel zijn. Sta daar even bij stil.

Laat anderen jouw mood niet beïnvloeden

Niet altijd makkelijk, maar probeer je af te sluiten voor de emoties van anderen. Je mag mee voelen, maar emoties van anderen mag je verder ook bij hun laten. Laat de negativiteit van een ander jouw gedachten niet beïnvloeden.

Verander problemen in uitdagingen

We lopen allemaal wel eens tegen problemen aan. Probeer deze problemen echter niet als problemen te zien, maar als een uitdaging. Waar een oplossing voor is.

Lees ook: Tips om jezelf te herpakken als je je down voelt

En onthoud; elk nadeel heeft zijn voordeel ;)

Liefs
Ilona

6 reacties

  1. Gelukkig ben ik een echte ras optimist maar dat is niet niet iedereen gegeven. Wat ik soms lastig vind, is dat ik me de problemen van anderen te veel aantrek. Ik ben net zo’n spons die de emoties van andere opzuigt. Ik kan er echt naar van zijn als iemand die mij dierbaar is, zich rot voelt. En ik moet nog steeds leren dat ik niet alles op kan lossen.

  2. Yup, en het geeft helemaal niks als je dit in de theorie weet ne begrijpt, maar er toch niet altijd even makkelijk overheen stapt. De ene keer blijf je er langer mee zitten dan de andere keer. En dat is niet erg! Het hoort er inderdaad af en toe bij. Afleiding zoeken helpt soms ook, om even te relativeren (niet om het uit de weg te gaan).
    Humor helpt ook!

  3. Mooie tips. Het lastige vind ik dat mijn hoofd (en dat zal het jouwe vast ook soms doen) soms gewoon even zo in de war is dat het niet lukt om negativiteit om te buigen. En dat is ook prima denk ik, af en toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *