Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

haalbare doelen stellen

Haalbare doelen stellen doe je zo

Ik geef het toe, ik maak geen doelen voor het nieuwe jaar. Als ik ergens aan wil werken, maar ik een doel en begin ik daar mee zodra ik kan. Dus het is niet zo dat ik helemaal geen doelen maak, alleen ik voel niet de behoefte dit per se met het nieuwe jaar te doen. Maar goed, voor alle nieuwjaarsdoelen leek het me handig een aantal tips te geven om ook echt haalbare doelen te stellen. (Je kan ze nog bijstellen ;))

Ik ben zelf bedolven met de SMART-methode op school, dus zal deze ook kort bespreken omdat ik er inmiddels achter ben dat deze toch echt wel handig is. Maar first things first.

haalbare doelen stellen 3

Tijd

Bedenk van tevoren hoeveel tijd je ongeveer hebt voor het behalen van je doel. Je kan heel enthousiast een hoop doelen op stellen, maar wanneer je al een druk leven hebt kan je van tevoren verwachten dat dit lastig gaat worden. Daarom is het goed om van te voren te kijken hoeveel tijd je vrij wilt maken voor je doel. Deel vervolgens je doel op in kleinere doelen die je verdeelt over een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 2022), zodat je voor jezelf meetpunten hebt gedurende het jaar.

De reden

Bedenk je ook goed wat de reden van je doelen is. Doe je het omdat anderen het van je verwachten, of omdat het iets is wat je echt vanuit jezelf wil? In het geval van het laatste is het namelijk een stuk makkelijker een doel te volbrengen dan het eerste geval. Haalbare doelen stellen begint dus echt bij jezelf. Bij wat jij wil en welke kant jij op wil. Zonder wat een ander daar van (kan) vind(en).

haalbare doelen stellen

SMART-doelen

Als je er echt voor wilt gaan, kan je je doelen het best opstellen via de SMART methode. Dit is een methode waarmee je duidelijke doelen stelt die:
S: Specifiek
M: Meetbaar
A: Acceptabel
R: Realistisch
T: Tijdgebonden

Wanneer je een doel opstelt welke voldoet aan deze vijf waarden, is de kans ook groter dat het een haalbaar doel is. Een ideale methode waarmee je op een makkelijke manier je doelen kan controleren.

Lees ook: Balans in je planning | Zo doe ik dat

Focus

Het lastige met doelen is vaak, we willen alles tegelijk. Terwijl het voor ons brein makkelijker is om eerst een doel af te ronden en daarna pas een nieuw doel aan te nemen. Het is hierom belangrijk (als je haalbare doelen wilt stellen) om je doelen op te schrijven en hier een rangorde aan te geven. De eerste vijf gebruik je als focus en wil je echt dit jaar halen, de rest gebruik je als back-up. Deze pak je er dus bij als je een of meerdere doelen hebt afgerond. Zo hou je de focus goed bij je doelen en kan je heerlijk afvinken.

Stel jij nieuwjaarsdoelen op?

Liefs
Ilona

Voor meer mental health, volg me op Instagram.

28 reacties

  1. Ik ben niet zo van het doelen stellen. Eigenlijk begin ik gewoon ergens aan en dan zie ik wel waar het schip strandt. Dat klinkt chaotischer dan het is, trouwens.

  2. Ik heb hier net zelf ook 2 blogposts aan gewijd en ik gooi mijn cliënten zowat dood met de SMART-methode. Hij werkt echt goed! Maar je moet er wel aan blijven werken :)

  3. Goede voornemens zitten bij mij in mijn allergiezone;). Net als SMART overigens. Veel te vaak SMART lesdoelen enzo moeten maken. Dus eh, nee, geen doelen hier. Ik ben net als jij: als ik iets anders wil doen, doe ik dat nu en wacht ik niet tot het nieuwe jaar.

    1. Haha, heel herkenbaar. Ik heb na een tijd toch wel toe moeten geven dat die SMART doelen vaak wel handig zijn, maar nieuwjaarsdoelen komen er niet in bij mij.

  4. Ik heb er een paar. Hoog over, met kleine stapjes eronder. Te ‘behalen’ in 3 md, 1 jaar, 3 jaar, lifetime. Over een half jaartje herhaal ik de exercitie en zie wel wat er echt belangrijk is.
    Hoog over is in mijn geval: structuur en balans. Met als woord van het jaar ‘creativiteit’. We gaan het zien.

  5. Ik stel geen doelen en heb ook geen voornemens. Wel heb ik dingen op mijn lijstje staan die ik graag dit jaar zou doen maar het is afwachten of dit wel mogelijk is door de coronamaatregelen.

  6. Ja ik stel doelen op. En subdoelen voor de kortere termijn. SMART probeer ik, maar het probleem zit hem meer in de dicipline en dat ik eenvoudig weg te veel interessen en ideeen heb. Succes met jouw doelen!

  7. Ja! Alleen niet voor een heel jaar, maar voor een maand. Ik ga dit jaar voor korte, haalbare doelen zodat ik gemotiveerd blijf! Heb er helemaal zin in.

  8. Nee ik stel geen doelen op, maar heb wel een to do list waar ik alle werkzaamheden opzet met een rangorde wanneer het klaar moet zijn. En hanteer daarbij mijn lijfspreuk: Doe zoveel als noodzakelijk en niet zoveel als mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *