Luisteren naar je gevoel | Maar hoe dan?

rozen gedicht kiezen voor leven gevoel

We horen vaak dat we naar ons gevoel moeten luisteren. Het is iets wat ik zelf ook met de tijd heb moeten leren. Het kan echter best moeilijk zijn om uit te vogelen wat je voelt en wat je hier mee moet. Daarom een aantal praktische tips om dichter bij jouw gevoel te komen.

rozen gedicht kiezen voor leven

Don’t worry, heb nog steeds rood haar. Maar vond deze foto wel toepasselijk.

We zijn heel goed in nadenken en piekeren, maar hierbij kunnen we ons gevoel nog wel eens vergeten. Maar op deze manieren kan je leren ook dit mee te nemen bij je keuzes.

1. Wat voor gevoel is het?

Ten eerste is het handig om na te gaan wat voor gevoel er in je omgaat, voor je het als raadgever gebruikt. Angst is namelijk een slechte raadgever. Waarom? Omdat het je kan tegenhouden in iets wat uiteindelijk een hele toffe ervaring kan worden.

Maar gevoelens kunnen je wel vertellen hoe je ergens instaat en wat je diep van binnen wil. Wanneer je het enkel probeert te redeneren ben je geneigd rekening te houden met te veel dingen, waardoor je soms vergeet wat jij echt diep van binnen wilt.

2. Durf

Wanneer je besluit om te luisteren naar je gevoel, betekent dit soms wel dat je keuzes maakt waar een ander misschien anders over denkt. Of waar je rationele brein anders instaat. Maar soms betekent het maken van keuzes dat je een sprong in het diepe moet wagen. Dus heb een beetje lef en durf het gevoel van binnen te volgen.

3. Uit je hoofd

Een goede manier om leren stil te staan bij je gevoel, is door uit je hoofd te komen. Door minder na te denken en even in het hier en nu te zijn. En ik dacht altijd dat het onwijs zweverig was, maar dat hoeft zeker niet. Waar ik het over heb? Mindfullness. Even in het hier en nu zijn en terug komen bij je eigen gevoel.
Wat dat betreft ben ik zeker geen professional, maar het internet staat vol met verschillende oefeningen. Ik vind zelf een body scan bijvoorbeeld heel fijn.

Lees ook: Milder zijn voor jezelf | 5 tips

Omdat we soms gelukkig worden van het volgen van ons gevoel.

Liefs,
Ilona

12 reacties

  1. Ik ben ook fan van een body scan! Daarnaast doe ik sinds kort ook aan meditatie en yoga. Het is zo ontzettend belangrijk om goed naar je gevoel te luisteren. In de wereld van nu zijn we vooral druk bezig en staan niet stil bij onze gevoelens. Ik heb ook een tijdje mentale problemen gehad. Gelukkig had ik een goede AOV afgesloten.

    Groet,

    Anne

  2. Je had me door, want ik wilde vragen waar je rode haar was gebleven, maar het is er dus nog;). Ik vind gevoel vaak lastig. Ik roep altijd van alles waarvan ik denk dat het gevoel is, maar uiteindelijk zijn dat dan gedachten. Laat ik het zo zeggen: ik leer…

  3. Ik vind het grappig om te bedenken welk gevoel er achter mijn gevoel zit. Als ik zie dat iemand door rood licht loopt bijvoorbeeld, word ik boos. Maar eigenlijk ben ik gewoon boos omdat wat die ander doet mij het gevoel geeft dat hij of zij belangrijker is dan ik. Hm, slecht voorbeeld maar ik kan het even niet beter uitleggen… ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *