Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

dankbaar lijstje 1

Milder zijn voor jezelf | 5 tips

Inmiddels heb ik geleerd dat ik zeker niet de enige ben die moeite heeft met lief zijn voor zichzelf. Het is niet altijd even makkelijk om milder te zijn voor jezelf. Daarom vandaag een aantal tips om het je wat gemakkelijker te maken.

Ga na wat jij nodig hebt

We zijn vaak gewend om maar door te blijven rennen. Nog even dat mailtje te versturen of nog snel even iets ophalen voor iemand. Probeer juist in al deze drukte eens stil te staan bij wat jij zelf nodig hebt. Waar heb jij echt behoefte aan. Neem even de rust om bij jezelf na te gaan wat dit is en probeer hier vervolgens ook even tijd voor vrij te maken. Je leeft niet enkel en alleen om maar dingen gedaan te krijgen (voor een ander of jezelf). En het is dus meer dan oké om iets af te zeggen om lekker een avond niets te doen.

Geef jezelf een compliment

Heb je constant kritiek op wat je doet, zegt of maakt? Probeer dan eens verder te kijken dan (je) beperkingen. Je hebt zoveel meer te bieden dan dat en daar mag je jezelf best eens een compliment over geven. Probeer eens te kijken naar de dingen die wel goed gaan, de overwinningen die je hebt gemaakt of de vooruitgang die je geboekt hebt.

Laat kritiek voor wat het is

We krijgen allemaal wel eens te maken met kritiek of nare opmerking. Let wel op, ik maak hier onderscheid tussen kritiek en feedback. Dit laatste kan je wat mee, terwijl dit met kritiek vaak niet het geval is. Probeer er dus ook niet te veel bij stil te staan en het van je af te laten glijden.

Gun jezelf wat je een ander gunt

We zijn vaak geneigd een ander boven onszelf te kiezen en een stuk milder te zijn voor een ander dan voor onszelf. Maar waarom niet eens net zo mild zijn voor jezelf als je voor een ander bent. Laat een ‘foutje’ eens voor wat het is en gun jezelf eens even een uurtje -of twee- met je favoriete serie onder een dekentje op de bank. En probeer je vooral niet schuldig te voelen over alles wat je had kunnen doen maar niet hebt gedaan. Ook tijd voor jezelf is belangrijk.

Houd je bijmakers bij

Zoals je wellicht weet houd ik regelmatig mijn blijmakers bij, zowel in mijn bullet journal als hier op mijn blog. Oefen met het bijhouden van dit soort momenten, maar ook met dingen waar je trots op bent. Op deze manier leer je jezelf meer te kijken naar de positieve kanten van jezelf, in plaats van enkel te kijken naar je gebreken.

Liefs,
Ilona

19 reacties

  1. Goede tips! Ik geef mezelf elke avond een compliment in mijn positiviteit dagboek :-) En wat ik ook fijn vind is een loving kindness meditatie. Op Google staat daar wel meer over.

  2. Wat een mooie tips! Ik vind vooral het jezelf gunnen wat je een ander gunt iets om goed te onthouden. Want ja, we zijn inderdaad voor een ander vaak veel milder dan voor onszelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *