Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

portret foto's zelfvertrouwen

Vertrouwen in jezelf | 8 tips voor meer zelfvertrouwen

We zijn snel geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. Om te kijken naar wat er niet goed. Te kijken naar wat beter of anders kan. Maar hoe mooi is het als je ook kan kijken naar wat wel goed gaat. Als je met net wat meer vertrouwen naar jezelf kan kijken. Daarom vandaag een aantal tips voor meer zelfvertrouwen.

Positiviteits-lijstje

Een goede oefening is het bijhouden van een lijstje met positieve punten. Dit kan heel simpel door elke avond even stil te staan bij de punten die wel goed gingen. De punten die je kracht gaven of waarbij je even trots was op jezelf. Je hoeft niet groot te beginnen, maar het regelmatig bijhouden van dit soort punten kan al een enorme positieve verandering te weeg brengen.

Je eigen mening

Er zullen altijd mensen zijn die iets van je vinden. Die ergens een mening over hebben of afkeuren wat je doet. Probeer hierbij echter terug te gaan naar jezelf. Wat vind jij hier van. Laat de mening van anderen eens los en probeer zonder een oordeel naar jezelf te kijken.

Positieve eigenschappen

We weten vaak heel goed waar we niet goed in zijn. Maar het is ook heel waardevol om eens te kijken waar je wel goed in bent. Waar je sterke kanten liggen, wat je voor anderen en jezelf kan betekenen. Niet enkel te kijken naar de punten waar je tekort zou schieten maar ook juist naar de punten waar je juist goed in bent.

Persoonlijke groei

Gun jezelf de tijd om te groeien. Dit kan op veel verschillende manieren. Lees een boek of blog (hello) met tips. Bezoek een psycholoog of schrijf je in voor een cursus. Werk aan jezelf en aan datgene waar jij graag verandering in zou willen zien. Met kleine stapjes kan je zelfvertrouwen op deze manier beetje bij beetje groeien.

portret foto's zelfvertrouwen 5

Relativeer

Niet alles kan altijd goed gaan en we zijn snel geneigd om van gebeurtenissen een groot issue te maken. Probeer dingen echter in een kader te plaatsen, te relativeren en af en toe eens je schouders op te halen. Je hoeft niet overal wat mee.

Stop met vergelijken

Met anderen dan. Je mag jezelf uiteraard altijd met jezelf vergelijken. Dan kan je mooi zien wat voor stappen je al gezet hebt. Maar jezelf vergelijken met anderen mag je achterwege laten. We zijn allemaal anders en zitten allemaal anders in elkaar.

Laat perfectionisme los

Niet alles hoeft altijd perfect te zijn. Als je meer zelfvertrouwen wil moet je soms gewoon doen in plaats van blijven overdenken. Besluiten dat goed ook goed genoeg is in plaats van altijd te streven voor perfectie. Niemand is perfect, dus jij ook niet.

Vier successen

Een ideale manier voor het vergroten van je zelfvertrouwen is het vieren van successen. Even stil staan bij datgene wat je bereikt hebt. Wat jij gedaan hebt. In plaats van het weg te wuiven en door te gaan. Even een moment nemen om het in je op te nemen voor je doorgaat met de dagelijkse orde van de dag.

Omdat je het waard bent

Liefs
Ilona

15 reacties

  1. Mooie lessen. En voor mij ook echt nog wel lessen. Ik blijf het bijzonder vinden dat ik (en met mij volgens mij heel veel anderen) sneller en makkelijker ‘negatieve’ dingen over mezelf kan opnoemen dan mezelf complimenten kan geven.

    1. Zeker, alhoewel ik ook wel denk dat oefenen ook een hoop scheelt. Ik merk dat ik tegenwoordig toch makkelijker kijk naar de positieve punten omdat ik me besef dat dat me bewust gelukkiger maakt dan constant in een negatieve spiraal te zitten.

    2. Dit is een stom evolutionair dingetje. We zijn van oudsher meer gefocust op “gevaar”, omdat we ons daaraan moesten aanpassen (fight or flight). Mede daardoor zijn negatieve dingen over onszelf dus makkelijker te benoemen, helaas. Maar zoals Ilona ook zegt: oefening baart kunst.

  2. Meet je nooit aan anderen. Je mag jezelf best uitdagen om dingen te doen die je spannend of interessant vind, maar niet omdat een ander dat doet. Eigenlijk krijg je meer zelfvertrouwen door jezelf beter te leren kennen. Dus behandel jezelf als je eigen beste vriend: neem de tijd om te leren wie je bent en wat jou drijft en inspireert.

  3. Je kunt beter iets half goed doen en daar tevreden mee zijn, dan het niet te doen. Mijn lijfspreuk is dan ook: Doe zoveel als noodzakelijk, niet zoveel als mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *