Ilonaa

De weg naar een mentaal gezonder leven

lesbos_west

10x Wat kan je doen op Lesbos

Lesbos is een veelzijdig land waar je een aantal toffe dingen kan zien en doen. Van oude stadjes met kastelen tot aan watersport, het kan allemaal. Je kan er lekker tot rust komen aan een van de vele strandjes, of een actieve vakantie houden en zoveel mogelijk van het relatief kleine eiland proberen te ontdekken.

Molyvos

lesbos_molyvos

Afgelopen vakantie verbleven wij vlak bij het stadje Molyvos, een stadje in het Noorden van Lesbos. Het is een populair gebied voor toeristen, maar ondanks dat is het stadje zelfs nog steeds een echt Grieks stadje. Je vind er een aantal kleine souvenirwinkeltjes en lokale supermarktjes. Daarnaast is het een onwijs gezellig stadje wat een leuke sfeer heeft, zowel overdag als ’s nachts. ‘S avonds kan ik je dan ook echt aanraden om een bezoekje te brengen aan de openluchtbioscoop, en vervolgens de avond af te sluiten met een drankje op een terras aan het water.

Kasteel

Lesbos_Kasteel

Het mooiste aan het stadje Molyvos vond ik zelf het kasteel. Het kasteel staat op de top van de heuvel en is makkelijk te bereiken, zowel per auto als te voet. Het kasteel stamt uit de zesde eeuw en is voor €2 euro te bezoeken. Vanaf het kasteel heb je ook een onwijs mooi uitzicht over het Noorden van Lesbos en de haven.

Oude stadjes

Niet alleen Molyvos is een mooi Grieks stadje, Lesbos staat er vol mee. De hoofdstad Mytilini is eigenlijk de enige moderne stad van het eiland (fun fact: ook direct de enige stad met stoplichten). Verder heb je overal waar je kijkt oude stadjes en is de hoogbouw ver te zoeken. Het zijn voornamelijk schattige huisjes en kleine winkeltjes.

Scooter of auto huren

Als je graag zelf op ontdekking gaat kan je op een groot aantal plekken een auto of scootertje huren. Het is alleen aan te raden om als je de scooter pakt niet alleen te gaan (en een man mee te nemen); het kan namelijk onveilig zijn om als meiden alleen buiten de regio van Molyvos te gaan. Daarnaast moet je niet gek opkijken als mensen willen liften, dit is namelijk zeer gebruikelijk op het eiland.

Jeepsafari

lesbos_jeep

Wil je zelf liever geen auto huren of wil je graag de off-road wegen van het eiland ontdekken, is een jeepsafari de ultieme manier. Op deze manier kom je op plekken die je anders niet zo snel zou zien. Zo zijn wij over weggetjes gereden waar ik zelf nooit overheen was gereden, hebben we een hoop aantal interessante verhalen gehoord en hebben we traditioneel Grieks gegeten bij een restaurantje.

Boottocht

Lesbos_Boottocht

Een andere manier om je te verplaatsen is per boot. Er worden op het eiland talloze boottochten georganiseerd. Wij zijn met een boot langs de kust gevaren om vervolgens stil te liggen voor een aantal uur. Hierbij konden we snorkelen, genieten van een BBQ aan boord en konden we naar kleine dichtbij gelegen, onbewoonde eilandjes zwemmen.

Vulkanisch West

lesbos_west

Lesbos is een eiland met grote tegenstellingen, waar het Zuiden onwijs groen is, is het Westen zo kaal als wat. Dit komt doordat Lesbos een vulkanisch eiland is en in het Westen dus amper wat wil groeien. Dit gebied word daarom ook wel de maan genoemd door de bewoners van het eiland.

Flamingo’s

In het Zuiden van het eiland heb je prachtige zoutvlaktes waar grote groepen vogels rondlopen. Een van de vogelsoorten die hier rondlopen zijn flamingo’s. Wij hebben ze helaas alleen kunnen bekijken vanuit de bus, dus foto’s heb ik er niet van. Wel kan ik bevestigen dat het onwijs tof is de beesten zo rond te zien lopen en het zijn er zeker ook een heleboel.

Pottenbakkerijtjes

lesbos_pottenbakkerij

Verspreid over het eiland zijn verschillende pottenbakkerijtjes te vinden. Dit zijn meestal familiebedrijfjes die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is onwijs leuk om zo’n pottenbakkerijtje binnen te stappen en te kijken hoe dit in zijn werk gaat. Waar wij zijn geweest was de man druk bezig met het maken van de potten, en zijn vrouw en dochter beschilderden deze.

Watersport

Als je in het Noorden van Lesbos zit en je houd van watersport is Anaxos the place to be. Je kan er verschillende watersporten uitoefenen, maar ze hebben ook nog eens (voor de begrippen van Lesbos) een vrij groot strand waar je je een dagje kan vermaken. Het stadje zelf is verder niet heel veel te vinden, maar als je net als ik dol bent op de zee vermaak je je er zeker wel een dag.

Meer zien van Lesbos? Bekijk dan zeker ook de sfeervideo die ik maakte.

Liefs,
Ilona

3 reacties

  1. Wat een gaaf eiland! Er zijn zoveel eilanden in Griekenland die het bezoeken waard zijn. Ik ben afgelopen jaar wezen eilandhoppen in Griekenland. Echter ben ik nog niet in Lesbos geweest. Hopelijk ga ik hier snel een keer heen. Bedankt voor het delen van het artikel.

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *